CultuurtipTheater

Welkom in Ronald Snijders’ absurdistisch universum

Komiek Ronald Snijders: ‘Adam, leuk dat je er bent, mensen kennen je natuurlijk van de Bijbel.’ Beeld Jaap Reedijk
Komiek Ronald Snijders: ‘Adam, leuk dat je er bent, mensen kennen je natuurlijk van de Bijbel.’Beeld Jaap Reedijk

In zijn vijfde show zet absurdist Ronald Snijders scènes achter elkaar die niets met elkaar te maken hebben. En dat is helemaal niet erg. Voor je het weet zit je midden in zijn gekantelde universum.

Ally Smid

Een avond met mij heet zijn vijfde onemanshow. Het gaat terug naar hoe alles begon: hoe de mensheid ontstond, de taal en Snijders’ eerste stappen in het theater tien jaar geleden.

In zijn voorstelling heeft absurdist Snijders een exclusief interview met de ervaringsdeskundige van ‘het beginnen’ bij uitstek: Adam. Ja, die van Eva. Dat begint zo: “Adam, leuk dat je er bent, mensen kennen je natuurlijk van de Bijbel, maar je hebt veel meer dingen gedaan. Hoe was het in dat paradijs?” Adam: “Nou, er was vooral niks, het was slecht geregeld, alles moest je zelf doen. Als je luxaflex wilde hebben… maar ook een raam, er was niet eens een huis, had niemand ooit gemaakt. Ik begon met een deur, van boomstammen, maar toen stond ik nog steeds buiten.”

Ronald Snijders (Amersfoort, 1975) vindt het heerlijk om zijn publiek op het verkeerde been te zetten, met verwachtingspatronen te spelen. Te ontregelen kortom. Zo houdt hij de hele avond vol dat het maandag is, terwijl het dinsdag is. “Buiten is het morgen woensdag, maar hier was het gisteren zondag.” Tegen de zaal: wat deed u vandaag zoal, van die typische maandagdingen? U heeft de zolder geïsoleerd? Van de rest van uw woning?”

Een boodschap voor het leven heeft Snijders zeker niet.  Beeld Jaap Reedijk
Een boodschap voor het leven heeft Snijders zeker niet.Beeld Jaap Reedijk

Briljant is zijn variatie op het gedicht Oote oote oote Boe uit 1951, waarbij hij de soundcheck van een drumstel nadoet. Een hilarisch atonaal klankspel waar meester-dichter Jan Hanlo van had genoten.

Heel soms piept er bij hem iets van actualiteit doorheen, maar eigenlijk is dat niet de bedoeling. Ergens zit hij in ‘een hutje op de het’, in plaats van op de hei. Refererend aan het huidige genderdebat. Een boodschap voor het leven heeft Snijders zeker niet. Of het zou deze moeten zijn: “Er komen vast betere tijden, maar niet dat ik weet.”

Een avond met mij is te zien t/m 22 april in het hele land. Normalemensen.nl

Lees ook:
Cabaretier Ronald Goedemondt vreest het oordeel van zijn zoon het meest. ‘Als hij er niets aan vindt, is het mislukt’

Voor wie spelen acteurs het liefst en wiens oordeel vrezen ze? Aflevering 2 van een serie over het publiek van de artiest. Cabaretier Ronald Goedemondt: ‘Als ik mijn regisseur hoor lachen in een verder stil publiek is dat de grootste kick.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden