Taal Peter-Arno Koppen

Wel eens of weleens

Naarmate je ouder wordt, wordt je taalvaardigheid steeds meer op de proef gesteld. Ondanks mijn plechtige voornemen om nooit over spelling te schrijven, illustreer ik dit met een spellingvoorbeeld. Ik schrijf in deze ­rubriek weleens ‘weleens’, en iedere keer dat ik dat doe, voel ik me wat ongemakkelijk. Ik weet zeker dat ik altijd ‘wel eens’ heb gespeld, maar toen ik het een aantal jaren geleden opzocht, bleek ‘weleens’ gewoon in het Groene Boekje te staan.

Boze brieven

Ik zou me natuurlijk kunnen verzetten door hardnekkig ‘wel eens’ te blijven schrijven, omdat beide woorden ook apart bestaan, of ik zou kunnen protesteren in boze brieven aan de krant, waarin ik stel dat hiermee de taalverloedering en in het algemeen het verval der zeden wel is aangetoond. Ik zou uitroepen: “Waar moet dit heen? Schrijven we straks ook ‘ooiteens’ of ‘nogeens’?” En ik zou de lachers op mijn hand krijgen als ik ook nog de kolderieke vorm ‘meeeens’ erbij fantaseer.

In een meer serieuze toon zou ik kunnen aanvoeren dat deze spelwijze vast en zeker uit het Engels komt, waar ze immers ook al ‘sometimes’ en ‘anytime’ aan elkaar schrijven. Dat klinkt zo geloofwaardig, dat zelfs sommige lezers van Trouw zouden kunnen denken dat er iets in zit.

Gemeengoed

Maar je moet nooit slimmer proberen te zijn dan de feiten, dus ik zoek het gewoon op. In Nederlandse kranten komt ‘wel­eens’ al sinds 1800 voor, en in de 19de eeuw maakt het een gestage opmars. Vanaf 1960 verdubbelt de frequentie elke tien jaar, met een piek in de jaren tachtig. Ver voor mijn jeugd was het al gemeengoed. Dus mij daaraan storen, dat doe ik nooitmeer.

p.a.coppen@let.ru.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden