Modernisering

Weg met schoonheidswedstrijden: Monopoly wil Algemeen Fonds-kaarten die beter bij de tijdgeest passen

null Beeld AFP
Beeld AFP

Monopoly krijgt nieuwe Algemeen Fonds-kaarten, die beter bij de tijdgeest passen. Het is de meest ingrijpende verandering in de 86-jarige geschiedenis van het spel.

Iris Pronk

Wat ligt er tussen Coolsingel en Blaak? Juist: het vakje Algemeen Fonds. Getrainde spelers van het bordspel Monopoly zien het plaatje meteen voor zich: een blauw geldkistje met open deksel. Er staat ook een exemplaar in Utrecht, tussen Biltstraat en Neude. En een derde in het fictieve Ons Dorp.

Tot zover niks nieuws en wie op het vakje komt, moet nog steeds een kaart trekken. Die kan hem geld kosten of opleveren, in Monopoly’s eigen munteenheid M. Maar de teksten op de Algemeen Fonds-kaarten worden wél gewijzigd. Het is de eerste grote, inhoudelijke ingreep in het spel uit 1935. Eerder veranderden wel dollars in guldens en euro’s, kregen pionnen een ander uiterlijk en straten een iets andere kleur.

Teksten aanpassen aan tijdgeest

Nu gaat het mes er echt in. De teksten passen niet meer bij de tijdgeest, zegt Marijn ter Hofsté van spelfabrikant Hasbro Benelux. Neem: ‘Je wint de tweede prijs in een schoonheidswedstrijd. Je krijgt 10 M’. “De mooiste zijn is toch niet meer het enige ideaal dat we nastreven.” Ze vermoedt overigens dat sommige spelers dit kaartje met spijt vaarwel zeggen: “Mensen vinden het grappig: waarom win je niet de éérste prijs?”

Moderne Monopoly-fans willen graag een spel waaruit iets meer maatschappelijk engagement spreekt, blijkt uit een internationale peiling via sociale media. “Elkaar helpen kwam vaak terug, net als bewust omgaan met het klimaat”, vertelt Ter Hofsté. Tekstschrijvers gingen ermee aan de slag en maakten 32 nieuwe Algemeen Fonds-kaartjes, waaruit de fans er via de website 16 mogen kiezen. In de herfst komt het nieuwe spel op de markt.

Kanshebbers zijn: ‘Je beheert als vrijwilliger de socialemediapagina’s voor een non-profit kunstcentrum en ontmoet er een aantal mensen met veel talent! Je krijgt M100’. En: ‘Je stelt een team samen om het wandelpad in je stad op te ruimen. Je krijgt M50’. Pechkaarten zijn er ook: ‘Je hebt geen lokale producten gekocht! Betaal M50’. En: ‘Je hebt een buurtfeest gehouden, maar je hebt het afval niet gescheiden! Betaal M100’.

Huizenprijzen blijven wel

Dat is wel iets anders dan: ‘Een vergissing van de bank in jouw voordeel’. Ja, ook die iconische kaart sneuvelt, zegt Ter Hofsté. “Want wanneer maak je dát nou mee, zo’n vergissing? Het spel moet ook een beetje realistisch zijn.”

Dat geldt dan weer niet voor de huizenprijzen: die stijgen niet met de tijdgeest mee. Een huurhuis in de Kalverstraat blijft 50M kosten en een koophuis het viervoudige. Ook de ietwat vage term ‘Algemeen Fonds’ blijft gehandhaafd. Ter Hofsté: “Die bestaat al zo lang, dat ik niet eens meer kan achterhalen wat daar de gedachte achter was.”

Lees ook:

Hoe corona zorgt voor een run op bordspellen

Met de spellenverkoop gaat het dankzij corona wél goed. Want wie thuiszit, wil niet steeds televisiekijken,die pakt vaak weer een bordspel.

De Grote Trouw Bordspellentest 2020: dit zijn de leukste spelletjes om de winter door te komen

Zelfs netflixen kan u soms de keel gaan uithangen en dus explodeert de verkoop van gezelschapsspellen tijdens de coronacrisis. Welke spelletjes uit 2020 zijn het leukst in donkere dagen? Trouw-redacteuren Iris Pronk en Nienke Schipper, gemiddelde hobbyspelers, testten ze avondenlang met hun gezinnen met kinderen van 11, 12, 14 en 15 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden