Weg in eigen land

Dieren en de VOC

Op dinsdag 15 januari verzorgt directeur Frankenhuis van Artis een lezing over dieren en de VOC. De lezing begint om 20 uur. Kaarten worden aan de zaal aan de Plantage Kerklaan in Amsterdam verkocht voor 7,50 euro.

De natuur in

* Een grote verscheidenheid aan overwinterende watervogels is morgen te zien op de wandeling met de boswachter van Staatsbosbeheer door Waterland (3,41 euro, kinderen 2,27 euro). Trek rubberlaarzen en warme winterkleding aan, want de wandeling gaat door nat grasland en langs de oevers van het Kinselmeer over de Waterlandse Zeedijk naar de polder IJdoorn. Het uitzicht over Marker- en Kinselmeer is prachtig. Neem dus een kijker mee! Vertrek om 9 uur. Aanmelden tel. 020-4904927.

* Berkheide is een duingebied met wandelende duinen en natte valleien. Morgen eindigt een wandeling met de boswachter, die om 10 uur aan het Wassenaarseslag begint, na twee uur met een kop snert (inclusief deze consumptie 6,81 euro, kinderen 4,54 euro). Aanmelden bij Staatsbosbeheer, tel. 030-6028602.

Ganzentrek

Natuurmuseum Nijmegen organiseert de komende zondagen, t/m 24 februari excursies in de Gelderse Poort, het rivierengebied rondom Nijmegen, om de vlucht van de duizenden ganzen, op weg van het hoge noorden naar warmere streken, te bekijken. In de Gelderse Poort overwinteren duizenden kol- en rietganzen. De excursies gaan per bus. Aanvang 12.30 uur. Reserveren bij het Natuurmuseum, 024-3297070 of e-mail info@natuurmuseum.nl

Kleine dieren

Vandaag is de laatste dag van de grootste kleindierenshow van Nederland, in de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren. Er zijn 4500 kippen, 200 cavia's, 4100 konijnen, 1100 duiven (in een aparte duiventil) en nog veel meer kleine dieren te bewonderen. Tot 16 uur.

Vogels

Het aantal vogels op de bondskampioenschappen in Apeldoorn, van 17 t/m 20 januari, is niet meer te tellen alleen nog te schatten: zo'n 15.000. Neem alleen al de kanaries: je hebt zangkanaries, kleurkanaries en vorm- en postuurkanaries - waarbij het gaat om vorm, de grootte, de juiste houding en de bevedering. Ze zijn samen met vinken, parkieten, duiven, papegaaien en nog veel meer kwetterende, zingende, koerende en piepende vriendjes allemaal samengebracht in de Americahal (4200 vierkante meter), do, vrij en za tot 18 uur, zo tot 17 uur. Toegang 3 euro, tot 12 jaar gratis.

Verzamelaars

* Vandaag en morgen van 9.30-17 uur organiseert Verzamelend Nederland de Grote Internationale Verzamalmarkt in Utrecht, in de Grote Veemarkthal aan de Sartreweg.

* Volgend weekend, 19 en 20 januari, is in de Beurs in Eindhoven de Collector's Fair. 'Misschien wel de mooiste verzamelbeurs van Nederland' varieert het persbericht op een bekende slogan. Op zaterdag om 14 uur wordt daar de Verzamelaar van het Jaar gekozen. Is het toeval dat alle vijf genomineerden mannen zijn? Beide dagen van 10-17 uur. Toegang 5 euro, kinderen 4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden