Heropening

Weer naar het museum: koop vooraf een kaartje en laat je tas thuis

Looproute in museum De Fundatie in Zwolle. Beeld EPA
Looproute in museum De Fundatie in Zwolle.Beeld EPA

De liefhebbers staan te trappelen om vanaf maandag weer naar het museum te gaan. De online kaartverkoop loopt goed, vertellen verschillende musea, al ontstaan er geen digitale wachtrijen met tienduizenden mensen zoals bij de Efteling.

Bij alle musea geldt dat er vooraf online een kaartje gekocht moet worden voor een vast tijdstip. Het Rijksmuseum in Amsterdam is voor de eerste week stijf uitverkocht. Daar gaat het om 2000 kaarten per dag. Dat lijkt veel, maar het is een vijfde van wat ze normaal in het hoogseizoen gewend zijn. Voor de bezoeker een voorrecht, want hij hoeft niet te dringen. Het kleine, maar populaire ‘Melkmeisje’ van Vermeer heeft voor de zekerheid wat meer ruimte gekregen aan de wand, maar voorlichter Elles Kamphuis verwacht geen problemen. “Het museum is zo groot, het kan eigenlijk nergens druk worden.”

Het Mauritshuis In Den Haag heeft al 1600 kaarten verkocht. Per bestelling gaat het om 1,7 bezoeker, meldt voorlichter Boris de Munnick. “Dat bekent dat mensen vaak alleen komen, of hooguit als duo.” Alle musea houden als stelregel aan dat iedere bezoeker minimaal tien vierkante meter ter beschikking moet hebben, dat is een van de eisen in het uitgebreide protocol dat is opgesteld door de Museumvereniging. In het Mauritshuis beginnen ze voorzichtig – er zullen eerst niet meer dan 110 bezoekers tegelijk in het gebouw zijn. Suppoosten houden toezicht in de zalen. “Als het allemaal soepel gaat, kunnen we opschalen.”

Feestelijke heropening

In Zwolle wordt het moment gemarkeerd door minister van cultuur Ingrid van Engelshoven, die maandag museum De Fundatie feestelijk heropent. Bij het Groninger Museum (500 verkochte kaarten) zal de burgemeester een lint doorknippen, waarna de eerste vijftien bezoekers naar binnen kunnen. Het museum laat ieder half uur dat kleine aantal bezoekers toe, tot een maximum van driehonderd op een dag.

Ook in het Tilburgse Museum De Pont, dat dinsdag open gaat, beginnen ze rustig, met ’s ochtends honderd bezoekers en ’s middags nog eens honderd. “We hebben 7000 vierkante meter, dus dat is heel ruim gerekend”, zegt voorlichter Hedwig Zeedijk. “Veel vaste bezoekers hebben zich al gemeld. Bij de bestelling van de tickets schreven ze hoe blij ze zijn dat het museum weer opengaat. Hartverwarmend.”

Bezoekers van het Bonnefantenmuseum in Maastricht krijgen vooraf een mail waarin gemeld wordt dat de garderobe gesloten is. “Neem hooguit een klein tasje mee, formaat A4”, zegt Esther Wagemans. Met voorlopig 200 bezoekers per dag komt ook dit museum niet uit de kosten. “Er komt nog bij dat we andere inkomsten mislopen, zoals zaalverhuur.” Maar nu overheerst de blijdschap over de heropening. “Eindelijk terug naar onze core business.” En daarmee verwoordt ze de algemene stemming in museumland.

Lees ook:

In het filmhuis mogen stelletjes ook na 1 juni naast elkaar zitten

Zijn de musea, bioscopen en theaters er klaar voor? Bij De Fundatie in Zwolle gooien ze het liefst morgen de deuren open, Carré in Amsterdam blijft dicht. ‘Met dertig bezoekers is het niet haalbaar.

Dertig mensen in de zaal, dat is niet rendabel

Theaters en concertzalen mogen binnenkort open voor kleine groepen, maar financieel lost dat nog niks op en vele staan op omvallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden