Nasrdin Dchar Beeld
Nasrdin Dchar

Weekendgids

Weekendtips: een drieluik van Nasrdin Dchar, ongeopende brieven uit de zeventiende eeuw en een verborgen parel op Disney+

De redactie van Tijdgeest geeft tips voor het weekend en aankomende week.

Redactie Tijdgeest

ZIEN - NASRDIN DCHAR: FAMILIEKRONIEK OUMI, DAD, JA

Laatste kans: Dchars drie succesvolle solovoorstellingen op één avond. In de verhalen OUMI (mijn moeder), DAD (vader) en JA (over zijn vrouw) speelt hij de belangrijkste mensen in zijn leven. Nasrdin Dchar neemt het publiek ontwapenend mee in zijn zoektocht als zoon van Marokkaanse ouders – in Nederland. Een familiekroniek over loyaliteit, je plek vinden en de liefde. Nadia Zerouali en de mama’s van de Couscousbar (Amsterdam) maken er een maaltijd bij. Zie de speellijst op Theaterbureaudemannen.nl, tot en met juni.

HOREN - MEDIACAFÉ SPINVIS EN DE GEHEIMEN VAN DE BRIENNEKIST

Een kist vol niet bezorgde, zeventiende-eeuwse brieven intrigeerde singer-songwriter Spinvis. Hij creëerde de muzikale begeleiding bij een lezing van conservator Anja Tollenaar over de kist van postmeester Simon de Brienne. Wie schreef die 575 ongeopende brieven, waarover gaan ze, en waarom werden ze nooit bezorgd? Met een bijzondere scantechnologie kunnen ze nu ongeopend worden gelezen, en komen de geheimen aan het licht. Beeld en Geluid Den Haag, 21 mei, zie de agenda op Denhaag.beeldengeluid.nl.

DOEN - NATIONALE MOLENDAG

Deze dagen stelt Natuurmonumenten een aantal van haar molens open. Zoals de Hompesche Molen, de hoogste stellingmolen van Limburg op het Eiland in de Maas, en 300 jaar oud. Beklim met de molenaar de zes verdiepingen tot aan de nok, met uitzicht over drie landen. Of bekijk molen De Onrust uit 1809 die het Naardermeer droog maalde. Nu reguleert deze 15 meter hoge molen in zijn eentje het waterpeil van dit moerasgebied. Op 14 en 15 mei, zie Natuurmonumenten.nl/nationale-molendag-2022.

Henk van Twillert, met zijn bariton-sax.  Beeld
Henk van Twillert, met zijn bariton-sax.

HOREN - DOUBLE BASS

In het programma Double Bass nodigt Henk van Twillert contrabassist Dominic Seldis (jurylid Maestro) uit. Zelf speelt hij ‘bas’-saxofoon: de bariton. Seldis en Van Twillert speelden 25 jaar geleden voor het eerst samen in Salzburg. De saxofonist speelde eerder ook de tango, fado en de Cello Suites van Johann Sebastian Bach. Hij promoveerde op de bewerking daarvan voor bariton-saxofoon. Amstelkerk in Amsterdam, 15 mei. Kaarten op Stadsherstel.nl/cultuuragenda.

DOEN - PRINSENHOF WEEKEND 2022

Delft is internationaal bekend om Willem van Oranje, Delfts blauw en Delftse meesters. Museum Prinsenhof laat u graag ermee kennismaken via tours, performance en film. Op zondag is het familiedag met onder andere Delfts blauw schminken en levend stratego. Het museum is de plek waar Willem van Oranje op 10 juli 1584 werd vermoord. De historische hal met kogelgaten is ook te bezoeken. Op 21 en 22 mei in Museum Prinsenhof, Delft. Bekijk het hele programma op Prinsenhof-delft.nl.

Hamlet door KINGS's MEN  Beeld
Hamlet door KINGS's MEN

ZIEN - KING’S MEN: HAMLET

Regisseur Silvia Andringa maakte voor KING’S MEN een originele en toegankelijke vertolking van dit zo veel gespeelde stuk. De openlucht-theatergroep speelt Shakespeares Hamlet buiten bij landgoederen, kastelen en kloosters in het Duits-Nederlandse grensgebied. De acteurs, alleen mannen, vertellen het moderne coming of age-verhaal energiek in het Duits, Nederlands, English en ’n luk Twents door elkaar, wat u ‘misschien niet helemaal verstaat, maar altijd kunt begrijpen’. Te zien in Rheine, Dalfsen, Almelo, Diepenheim, Denekamp, Bad Bentheim, Enschede, van 26 mei tot en met 19 juni. Zie Kingsmen-openair.com.

Amanda Seyfried als Elizabeth Holmes in 'The Dropout' Beeld rv
Amanda Seyfried als Elizabeth Holmes in 'The Dropout'Beeld rv

KIJKEN: THE DROPOUT

Ze misleiden mensen jarenlang, terwijl hun verhalen achteraf te gek voor woorden klinken. Netflixend Nederland krijgt geen genoeg van oplichters. Kijk naar het succes van The Tinder Swindler, Bad Vegan of Inventing Anna.

Weinig oplichters spraken de laatste jaren zo tot de verbeelding als Amerika’s jongste self-made billionaire Elizabeth ­Holmes. Disney+-serie The Dropout vertelt hoe zij haar studie aan Stanford afbrak om medisch techbedrijf Theranos op te richten. De belofte van Holmes en haar partner was een draagbaar apparaat waarmee mensen hun bloed kunnen testen. Kers op de taart: je hebt maar één druppel nodig.

Er was ook één probleem: de technologie werkte niet. In The Dropout zie je hoe Holmes (gespeeld door Amanda Seyfried) zich ontwikkelt van een gedreven idealist, tot de laag pratende, Steve Jobs-coltrui-dragende zwendelaar die op de cover staat van tijdschriften als ­Forbes en Fortune.

Dat het bizarre verhaal menselijk voelt, is mede te danken aan het uitstekende spel van Seyfried, maar ook van Naveen Andrews. Hij speelt Holmes’ zakelijke én romantische partner, Pakistaans-Amerikaans ondernemer Sunny Balwani. Hij haalt het slechtste in haar naar boven en zij in hem. En ook aan acteurs in de kleinere rollen, zoals Stephen Fry als sympathieke, super-Britse scheikundige die Theranos helpt creëren en later zo zijn twijfels krijgt. Je weet waar het verhaal heen gaat, maar het voelt alsof er veel op het spel staat. Als The Dropout op Netflix stond en niet op Disney+, was het allang geen verborgen parel meer. (Rufus Kain)

Suggestie voor cultuurtip tijdgeest Beeld Tiktok
Suggestie voor cultuurtip tijdgeestBeeld Tiktok

VOLGEN: THE OLD GAYS

Dansend in extravagante konijnenpakjes roepen ze tegen hun ruim 6 miljoen volgers op TikTok: “Wanneer mensen je overdreven vinden, kijk ze dan recht in de ogen en vraag: ben ik overdreven of ben jij saai?” De toon is gezet. De vier vrienden Robert Reeves (78), Bill Lyons (77), Jessay Martin (68) en Mick Peterson (66), bekend als The Old Gays, nemen je mee in hun dagelijks leven. Je ziet ze bowlen met een virtual reality-bril, dansjes instuderen, ze geven ze hun volgers hilarische tips of proberen internettaalgebruik te ontcijferen “On fleek? Nu verzin je gewoon woorden.”

“We krijgen veel reacties van mensen die dankzij ons niet meer bang zijn om oud te worden”, zei Robert Reeves vorig jaar in een interview met de Amerikaanse Today Show. Tussen alle dansjes en grappen door heeft het viertal ook een serieuze boodschap. “We willen mensen laten beseffen dat het zestig jaar geleden niet zo makkelijk was om uit de kast te komen als nu”, zei Lyons in hetzelfde interview.

Hijzelf heeft nooit aan zijn ­ouders verteld dat hij homoseksueel is. Jessay Martin, ­opgegroeid in de Amerikaanse Bible Belt, durfde het zijn ouders pas op zijn dertigste te vertellen. “Mijn moeder barstte in huilen uit, omdat ze me hier niet mee had kunnen helpen.”

Dat ze nu helemaal zichzelf zijn en zoveel volgers hebben – ook zangeres Rihanna en rapper Lil Nas X zijn fan – ontroert de mannen. “Dit motiveert ons om door te gaan”, zeggen ze in een van hun video’s. “Jullie geven ons kracht.” Goed nieuws voor wie meer wil: er komt een documentaireserie aan over hun leven in de spotlights. (Gabriella Codonesu)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden