Meesterschilder

Website onthult wat Vermeer zag, als hij achter zijn ezel zat te schilderen

Gezicht op Delft, Johannes Vermeer, 1660-61, olieverf op doek, Mauritshuis, Den Haag. Beeld -
Gezicht op Delft, Johannes Vermeer, 1660-61, olieverf op doek, Mauritshuis, Den Haag.Beeld -
Sandra Kooke

Gezicht op Delft van Johannes Vermeer is zo levensecht geschilderd dat je bijna de luchttemperatuur kunt voelen en de stank uit het water kunt ruiken. En klinkt daar niet klokgelui in de verte?

Jammer dat je niet echt naast Vermeer kunt staan en verder om je heen kunt kijken dan de lijst van zijn schilderij. Hoe zou het zeventiende-eeuwse Delft waar Vermeer woonde, werkte en rondwandelde, eruit hebben gezien? Vanwaar zou hij dit werk hebben geschilderd?

We kunnen niet tijdreizen, maar via de site Canals5d.nl wordt wel een tipje van de sluier opgelicht. Erfgoed Delft, de Stichting Verborgen Stad en het Vermeercentrum hebben gezamenlijk een soort Google Street View toegepast op de zeventiende-eeuwse omgeving rond de Hooikade, waar Vermeer heeft geschilderd.

Herberg met rode luiken

Op de site zie je niet alleen wat Vermeer schilderde, maar ook alle dingen die buiten de schilderijlijst vallen. Je kunt 360 graden om je heen kijken. En zo zie je opeens de herberg met de rode luiken, waar Vermeer op de eerste verdieping zijn schildersezel moet hebben neergezet om het uitzicht vast te leggen.

Er komen altijd veel vragen over het leven van Vermeer, vertelt Herman Weyers, directeur van het Vermeercentrum. “Wij proberen dat leven inzichtelijk te maken. Dat hebben we nu gedaan met de plek waar hij Gezicht op Delft schilderde. Binnenkort laten we ook zien hoe de straat waar hij woonde eruitzag voordat de herberg van zijn ouders werd gesloopt.”

Behalve de site is er een app met dezelfde naam waar deze beelden te vinden zijn.

Lees ook:

Voyeurisme, een mooi meisje en een fotografische blik – daarom is Vermeer zo populair

De Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum belooft een enorme publiekstrekker te worden. Wat maakt de schilder toch zo populair? Drie professionele fans geven het antwoord: de schilderijen zijn mysterieus én ogen modern; alsof je naar een foto kijkt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden