We zijn net als de apen: van nature goed

23.15 uur, Nederland 2

Door zijn onderzoek naar het gedrag van apen heeft primatoloog Frans de Waal (1948) wereldfaam verworven. Zo nam hij in 2007 een prominente plaats in op de Time Magazine Top 100 van de invloedrijkste mensen ter wereld. Hij is meerdere malen genoemd als potentiële Nobelprijswinnaar. Met zijn studie naar het gedrag van apen houdt hij de mens een spiegel voor. Interviewer Kees Vlaanderen ontmoet De Waal in zijn onderzoekscentrum in de Verenigde Staten.

Prof. dr. Frans de Waal begon zijn loopbaan in 1975 in het Burgers Dierenpark in Arnhem. Hij was er getuige van een langdurige politieke machtstrijd tussen drie mannelijke chimpansees, die in een bloedbad eindigde. Deze tragische gebeurtenis legt de basis voor het boek waarmee Frans de Waal internationaal zou doorbreken bij een groot publiek: Chimpansee politiek. Het boek ging de hele wereld over en is nog altijd een van de best gelezen boeken onder politici van de Amerikaanse Senaat.

In de jaren zeventig was agressie het alles overheersende onderwerp onder menswetenschappers. Als student was De Waal lid van de ’agressieclub’, een gezelschap van vooraanstaande wetenschappers, waarvan ook criminoloog Prof. Dr. Wouter Buikhuisen lid was. De interesse van De Waal ging met name uit naar de verzoening die volgde op ruzies tussen apen. Verzoening maakt het immers mogelijk om ondanks agressie in groepsverband samen te leven. De Waal was de eerste die zag dat apen zich met elkaar verzoenden.

De Waal ziet onze moraal niet als een laagje vernis over een beestachtig innerlijk, moraal heeft diepe evolutionaire wortels. Die conclusie van de ’monkey watcher’: We zijn van nature goed.

Frans de Waal is als hoogleraar psychologie verbonden aan de Emory universiteit in Atlanta en directeur van het veldstation van het Yerkes National Primate Research Center.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden