null Beeld

RumoerNicole Lucas

We weten nu wie zij was, de geheime assistent van John le Carré

Nicole Lucas

Zouden er bij nieuwe uitgaves van de boeken van John le Carré voortaan misschien niet wat aantekeningen moeten over de creatieve inbreng van zijn vrouw?

Het was de, niet geheel onlogische, suggestie van een twitteraar op een in memoriam, recent verschenen in The Guardian, getiteld: My father was famous as John le Carré. My mother was his crucial, covert collaborator. Het is een door zoon Nick geschreven ode aan Jane Cornwell.

Ze stierf eind februari, amper twee maanden na het overlijden van haar man, die in het echte leven David Cornwell heette en bekendstaat als de meester van de spionagethriller. Denk aan: Tinker, tailor, soldier, spy, The constant gardener en zijn allerlaatste boek uit 2019 Agent running in the field.

Helaas, aldus Nick, wordt de bijdrage van zijn moeder aan de boeken van Le Carré al te makkelijk afgedaan als dat van een typiste. Daarmee wordt Jane, in 1939 geboren als Valerie Jane Eustace, echter schromelijk tekortgedaan. Natuurlijk, ze tikte zijn aantekeningen uit, omdat hij nooit had geleerd met een toetsenbord om te gaan. Maar ze deed veel meer dan dat.

Hoeveel ze aanpaste en herschreef: Nick moet bekennen dat hij dat ook niet precies weet. Maar als kind zag hij zijn ouders – in 1972 getrouwd, kort nadat Le Carré van zijn eerste vrouw was gescheiden – samen aan het werk. “Hij produceerde, samen redigeerden ze.” Van de eerste aantekeningen tot de definitieve versie: altijd speelde Jane een rol, of het nu ging om het opfrissen van saaie passage of het herformuleren van een zin om de werkelijke bedoeling weer te geven, aldus de zoon, zelf ook schrijver. “Ze was nooit dramatisch; ze was alomtegenwoordig en volhardend gedurende het hele proces.”

Nicole Lucas en Jann Ruyters berichten wekelijks over boekennieuws en ander rumoer uit het literaire circuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden