Hans Dulfer. Beeld EPA
Hans Dulfer.Beeld EPA

Weekendtips

Wat is er te doen? Van jazz in Breda en Lebbis & Jansen, tot bezinnen met Bach

Maaike Bos

ZIEN
DE MIX NEDERLAND
BNADEM

Fototentoonstelling Museum Gouda
t/m 7 januari 2024

null Beeld Khalid Amakran
Beeld Khalid Amakran

Bnadem is Marokkaans-Arabisch voor mens, zoon van Adam. Als mens ben je deel van iets groters, betekent dat ook. Wijlen Robert de Hartogh fotografeerde in de jaren zeventig de eerste Marokkaanse gastarbeiders. Gastarbeiderszoon Khalid Amakran liet zich erdoor inspireren. Hij maakte nieuwe fotoportretten van die eerste generatie naast hun kinderen en kleinkinderen en ging met hen in gesprek.
Museumgouda.nl

HOREN
BREDA JAZZ FESTIVAL 2023

18 t/m 21 mei

In het Hemelvaartweekend gonst het in de binnenstad van Breda van de jazz in de 51ste editie van dit festival. Op meer dan twintig podia treden bands uit binnen- en buitenland op, van Hans Dulfer tot Brass Bands from the World. Het Breda Jazz Festival is voor alle leeftijden en gratis toegankelijk.
Bredajazzfestival.nl

DOEN
NATIONALE MOLENDAG

13 en 14 mei

Nederland heeft ruim 1.200 molens, sommige al honderden jaren oud. Natuurmonumenten stelt dit weekend een aantal van haar molens open, zoals de Hompesche molen in Limburg (300 jaar) die met zes verdiepingen uitkijkt over drie landen. Molens zijn dichterbij dan je denkt, schrijft Molens.nl. Op die site vindt u de mooiste exemplaren in de buurt. De molenaars vertellen graag over hun draaiende monument.
Molens.nl

null Beeld Niek Stam
Beeld Niek Stam

HOREN
BEZIN MET BACH: MAXIM FEBRUARI

TivoliVredenburg, Utrecht
27 mei

Iedereen kent wel iemand met verdriet of ziekte, velen zien beelden van oorlog of vrezen klimaatverandering. Hoe kunnen we omgaan met zoveel leed, waar vinden we troost en vertrouwen? Maxim Februari, filosoof, schrijver en columnist bij NRC buigt zich erover in een zaterdagochtend-lezing bij de klanken van Bachs cantates Brich dem Hungrigen dein Brot (BWV 39) en Liebster Gott, wenn werd ich sterben? (BWV 8).
Tivolivredenburg.nl

DOEN
INLOOPWORKSHOPS

Depot Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Maandelijks van 17 mei t/m 15 november

Dit is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld, en dat blijkt. Van kunstrestauratie tot klimaatruimtes: alles is te zien, onder meer via programma Boijmans Backstage. De Kunst inpakken-workshops zijn ook leuk. Hoe regelen de art handlers het wanneer een van de 152.000 kunstwerken op transport gaat? Leer over het beste inpakmateriaal, ook voor je eigen antieke vaas. En pak zelf zo’n kunstwerk in.
Boijmans.nl/depot/programma

null Beeld Mark Engelen
Beeld Mark Engelen

ZIEN
LEBBIS & JANSEN: SUBLIEM - OUDEJAARSCONFERENCE 2023

2 juni t/m 31 december

Een oudejaarsconference in juni? Hans Sibbel en Dolf Jansen weten waar ze aan beginnen, ze maakten er in 2006 ook al een. Om hun visie op 2023 ‘subliem’ te krijgen, trekken ze in de zomer alvast langs kleine zalen en geven ze vanaf september zeventig grotere voorstellingen. Ze verfijnen hun sketches over Rutte 1-4, Groningen, Vandaag Inside, over b-keus BBB of Ali B.
Bunkertheaterzaken.nl/artiesten/lebbis-jansen

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden