Weekendtips

Wat is er te doen? Van een beeldenexpositie van Armando tot Theater na de Dam

Sculpturen van Armando. Beeld Lotte Stekelenburg
Sculpturen van Armando.Beeld Lotte Stekelenburg
Maaike Bos

ZIEN
ARMANDO - GESTALTEN

Rijksmuseum Twenthe
t/m 20 augustus

De levensgrote, bronzen sculpturen van de bekende Nederlandse kunstenaar Armando (1929-2018) zijn voor het eerst in een specifieke tentoonstelling te zien. De vroegste werken zijn figuren: een vlag of brokstuk. Later ontstonden de menselijke gestalten: grove, anonieme, onafgemaakte gedaanten. Ze symboliseren de tragiek van de mens, die laveert tussen goed en kwaad, schuld en onschuld, dader en slachtoffer. Naast beelden zijn er ook schilderijen en schetsen. rijksmuseumtwenthe.nl.

HOREN
DANIEL ROWLAND & ANNA FEDOROVA: VUUR & IJS

Muziekgebouw Eindhoven
30 april

De biografie van de Oekraïense pianiste Anna Fedorova leest als een opsomming van grote namen en gezelschappen. Haar live-opname van Rachmaninovs Tweede pianoconcert in het Concertgebouw (2013) haalde 38 miljoen views (zie hierboven). Maart 2022 speelde ze daar een meeslepend benefietconcert voor de Oekraïense oorlogsslachtoffers. Nu speelt ze dit zondagmiddagconcert (onder andere Prokofjevs Romeo & Juliet) met de Nederlands-Britse violist Daniel Rowland. muziekgebouweindhoven.nl.

DOEN
SCHAAPSCHEREN

Kasteel Geldrop
30 april

Deze zondagmiddag vanaf 14.00 uur worden voor publiek de dikke vachten van de schapen geschoren. Kasteel Geldrop, zuidoostelijk van Eindhoven, maakt er een feestje van met allerlei activiteiten over wol: onder andere spinnen en vilten. Ook leuk voor kinderen: de Zintuigentuin met labyrint en speurtocht, en de knuffelkinderboerderij. Het kasteel werd rond 1350 gebouwd door Philip en Jan van Geldrop. Toegang gratis. kasteelgeldrop.nl/evenement/schaapscheren.

HOREN
MOULIN BLUESFESTIVAL

Festivalterrein Vrijkebomenweg, Ospel
5 en 6 mei

Kleine opzet, grote naam: dit blues- en rootsfestival geniet al 35 jaar wereldfaam. Grote sterren als B.B. King, Buddy Guy, Mavis Staples, Joe Bonamassa en Jimmie Vaughan streken al neer in het Noord-Limburgse dorpje. Het festival is authentiek, voor de liefhebbers, en trekt zo internationale artiesten zoals dit jaar bluesharmonicaspeler Bob Corritore, soulman Johnny Rawls en Pokey LaFarge met zijn vintage sound. moulinblues.nl.

DOEN
OUDE BONDSWANDELINGEN

Routes 100+ jaar
Wandelboswachter Ellen

Boswachter Ellen Luijks in Gulpen. Beeld
Boswachter Ellen Luijks in Gulpen.

De oudste wandelroute van Nederland stamt uit 1914: van Amsterdam naar Arnhem, in zes etappes, door de ANWB bewegwijzerd. De paden van de Bondswandelwegen (tot 1940) zijn nog grotendeels intact, ontdekte boswachter Ellen Luijks van Natuurmonumenten. Zij liep ze na en maakte nieuwe gidsjes met verleidelijke etappes van de Gelderlandroute (1915), de Oude Bondswandelweg Zuid-Limburg (1917) en die van Rijk van Nijmegen (1929). wandelboswachterellen.nl.

ZIEN
THEATER NA DE DAM

Amsterdam, Rotterdam, landelijk
3 t/m 5 mei

Rond 4 en 5 mei vestigen de voorstellingen van ‘Na de Dam’ extra aandacht op oorlogsverhalen. Mimetheatergroep Bambie duikt in de beschietingen op de Dam bij de bevrijding op 7 mei 1945 (Frascati). In Artis een locatievoorstelling over onderduiken, met schrijversmonologen. In Carré speelt Jacob Derwig eenmalig Waar wij voor strijden. De rest van het land doet ook mee, zoals met 43 jeugdvoorstellingen. theaternadedam.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden