Tv-columnRenate van der Bas

Wat hebben we nou eigenlijk geleerd van de corona-special van de NOS?

Wat hebben we nou eigenlijk geleerd van die NOS-special ‘Het coronavirus: feiten en fabels’? Vooral dat we ons moeten laten leiden door de experts, maar dat die experts heel veel dingen ook niet weten. Daarom had in de uitzending best iemand mogen zitten met een positieve, leidende uitstraling. ‘Het is wat het is, maar houd moed, we gaan dit met z’n allen kneizen.’ Zo’n houding. Minister Bruno Bruins heeft die zeker niet.

Ik was al aan het zappen geslagen tussen NPO1 en RTL7 (vanwege Ajax-Getafe) toen ‘het briefje van Bruins’ werd overhandigd. Mocht u niet tot de bijna twee miljoen kijkers van de special hebben behoord: in de tweede helft werd onze minister van medische zorg via een briefje op de hoogte gebracht van de eerste officiële Nederlandse ­coronapatiënt. Balend het moment suprême te hebben gemist vanwege die toch verloren voetbalwedstrijd, dacht ik wel meteen: wat klinkt dit getrukeerd. Precies tijdens een live-uitzending komt toevallig dit nieuws naar buiten? Terugziend hoe knullig het er feitelijk aan toeging met die bekendmaking, kun je in ieder geval uitsluiten dat het een goed doordacht pr-opzetje voor de minister was. Hij kwam niet bepaald uit de verf als daadkrachtig, of als een man met de touwtjes in handen. 

Het was simpelweg een curieus moment, de overhandiging van dat briefje. Presentator Rob Trip vroeg minister Bruins te vertellen wat erop stond. Nou, dat er dus een man in Tilburg positief was getest. Trip reageerde verbazingwekkend onaangedaan. “O, Tilburg.” En stelde geen logische vervolgvragen: hoe oud is deze man, was u van deze mogelijkheid specifiek op de hoogte, is deze persoon dubbel getest? Of wat je allemaal maar zou willen weten over dit ‘breaking news’. Tot en met: gaat u gerust even achter de schermen overleggen met uw mensen, meneer de minister, opdat u ons zometeen meer kunt vertellen.

Nu vroeg Trip eerder ook al niet door toen werd genoemd dat inmiddels zestig mensen in Nederland zijn getest. Logisch waren vragen geweest als: testte iedereen negatief of is er nog onderzoek gaande? Het doet toch vermoeden dat Trip wist dat het antwoord op deze vraag eraan zat te komen. Dat er bewust voor gekozen was dit toch nare nieuws in een vertrouwenwekkende setting aan het arme volk te vertellen, alle deskundigen bij de hand. Maar ja. De als vastgenageld in zijn stoel zittende minister kwam niet veel verder dan: “Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen zich hier zorgen over maken, mensen bezorgd zijn, denk dat (onverstaanbaar) er voor te zorgen dat er feiten op tafel komen.” Niet zijn sterkste moment.

Alles in de special maakte duidelijk dat nog niets duidelijk is over de omvang en het verloop van de crisis. Met soms vreemde informatiekronkels. Zo’n baas van het RIVM die benadrukt dat het goed is de ernst van dit coronavirus te relativeren, om daarna de uitbreiding van het aantal besmettingen te verbinden aan die van SARS: daar stond na zes maanden de teller op 8.000 gevallen. Nu zijn na zes weken 80.000 mensen besmet. Veel meer dan handen wassen, in onze trui niezen en onze schouders ophalen kunnen we dus niet doen. Ja, binnen blijven en tv kijken. Erica! Sonja! Voice! Lubach! Wie dit weekend de quarantaine kiest, hoeft zich niet te vervelen.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden