Taal

Wat een titel zegt over wat je denkt

Beeld anp

De titel van dit stukje geeft niet noodzakelijk de opinie van de columnist weer. Ik maak die titels niet altijd zelf. Vaak acht een redacteur het beter om er een andere titel boven te zetten.

Aangezien ik geen journalistieke opleiding heb genoten leg ik me daar meestal graag bij neer. Maar soms spreekt er uit zo’n nieuwe titel een wereld aan opinie.

De aflevering van vrijdag was getiteld ‘Taalbeschouwing voor bèta’s (3)’. Dat was mijn eigen voorstel, en het was – dat geef ik toe – niet meteen een knap staaltje van prikkeling en informatierijkdom. Ik kon dus wel begrijpen dat de redacteur voor de webversie iets anders wilde bedenken. Dat werd ‘Wat hebben we aan taalbeschouwing voor bèta’s?’

Nou stond de vraag ‘Wat hebben we daaraan?’ letterlijk in het stuk, maar daar was het bedoeld om het nut van de specifieke analyse zelf ter discussie te stellen. Ik had net omstandig uitgelegd wat monotone stijging en daling inhield, en mijn vraag was wat je aan zo’n onderscheid hebt. Het antwoord was dat ons gewone taalgevoel blijkbaar met zo’n ingewikkeld begrip werkt.

De vraag ‘Wat hebben we daaraan?’ gaat uit van de veronderstelling dat het op dat moment een normale gedachte is dat je ergens niks aan hebt. Als je er dus van maakt ‘Wat hebben we aan taalbeschouwing voor bèta’s?’ dan zeg je daarmee dat je eigenlijk geneigd zou zijn om te denken dat taalbeschouwing voor bèta’s zinloos is. 

Maar wie denkt dat? Ik niet. Ik vind taalbeschouwing voor bèta’s net zo nuttig als voor alfa’s, gamma’s en voor alle andere mensen die niet in te delen zijn met een van de letters uit het Griekse alfabet.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hun bijdragen op trouw.nl/taal. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden