null Beeld
Beeld

RecensieDolf Jansen

Wat een energie heeft Dolf Jansen, ondanks de afwezigheid van Irma

Iris Pronk

Voor het eerst in 31 jaar kan Dolf Jansen zijn oudejaarstournee niet afmaken. Een deceptie voor de recordhouder, die alle anderen ver achter zich laat. De nummer twee, Freek de Jonge, komt met vijftien eindejaars niet in de buurt. Maar Jansen laat het er niet bij zitten, hij komt op 31 ­december met een (semi-)livestream.

Vlak voor de lockdown stond de cabaretier nog voor dertig man in theater De Flint in Amersfoort, twee keer op één avond met hetzelfde programma. Het scheelt vast dat hij een fanatieke hard­loper is; wat een energie. Van de intieme sfeer maakt hij goed gebruik door met het publiek in gesprek te gaan. Wie is er in thuisquarantaine geweest? Voelen jullie stress? En welke producten heeft u in maart extra ingeslagen, eerlijk zeggen? Pannekoekenmeel?! Wie ook maar even een kuchje voelt opkomen, kan zich voor een sneltest melden bij ­technicus Henk Post: “Hij ramt een wattenstaafje in een opening naar keuze”.

Waar is Irma?

Tsja, de rode draad drong zich nogal op dit jaar. De coronagrappen buitelen over elkaar. “Je IQ is 150 minus het aantal wc-rollen dat je gehamsterd hebt.” Ook zijn beschrijving van het Zoom-overleg met zijn 85-jarige moeder is geestig. Ze drukte op een verkeerd linkje en had een wel heel bijzondere middag...

Dolf Jansen – Oudejaars 2020 Beeld Peggy van Mosselaar
Dolf Jansen – Oudejaars 2020Beeld Peggy van Mosselaar

Vernieuwend van vorm is ­Jansens optreden niet: hij staat gewoon 80 minuten in zeer rap tempo te oreren, met een enkel verstild gedicht als adempauze, zonder noemenswaardig decor of muzikale ondersteuning. Maar wat hindert dat; in tijden niet zó gelachen.

Heel jammer dat doventolk ­Irma Sluis niet op zijn uitnodiging is ingegaan om deze oudejaars samen te doen, vindt Jansen. “Ik zie de teleurstelling. Waar is Irma? Ze gaat binnenkort een ­solo doen – wat ik zelf een heel leuke grap vind...”

Via Trump komt Jansen ook nog bij een ander typisch 2020-thema: populisten die haat zaaien en zich voeden met wantrouwen. Hij zet er graag iets anders tegenover: naastenliefde, empathie. Dat is misschien geen originele boodschap, maar wel een fijne.

31 december, 15 uur, dekleinekomedie.nl. Vooraf aanmelden, gratis.

Lees ook:

Youp van ’t Hek staat voor zijn laatste: ‘Mensen snappen ironie niet meer’

Tuttigheid viert hoogtij, vindt Youp van ’t Hek. Zijn terugblik op 2020 staat bol van de relativering, belooft hij. Want iedereen neemt alles veel te zwaar.

Guido Weijers: ‘We gaan live, dan voel je de bizarre omstandigheden beter’

Corona is een plaag voor het theater, maar Guido Weijers krijgt er energie van. Hij maakt zich op voor een rauwe oudejaarsconference op een geheime locatie.

Coronacabaret: Freek de Jonge blijft op asociale afstand, Dolf Jansen neemt geen kapje voor de mond

Theater Carré in Amsterdam opent de deuren en trapt af met twee cabaretiers die de actualiteit altijd dicht op de huid zitten. Hoe hebben Freek de Jonge en Dolf Jansen de coronacrisis beleefd? Welke grappen maken ze erover, en komen die wel aan in een bijna lege zaal?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden