null Beeld

RumoerJann Ruyters

Wat doe jij als het erop aankomt?

Jann Ruyters

Afgelopen maart werd de echte Boekenweek vervangen door een beetje Boekenweek. Toen werden in Trouw drie gedichten gepubliceerd over het thema Tweestrijd, waaronder het gedicht van Babs Gons: Polyglot. Gons had, zo vertelde ze in gesprek met Janita Monna, in zichzelf de tweestrijd opgezocht tussen het ik dat wakker wordt met de gedachte ‘wie denk ik wel niet dat ik ben’ en het ik dat denkt: ‘go get them!

Roxane van Iperen zocht voor haar Boekenweekessay, vanaf vandaag te koop in de boekhandels, de tweestrijd in een grotere gewetensvraag: ‘Wat doe jij als het erop aan komt?’. In De genocide fax schrijft ze over generaal Romeo Dallaire die drie maanden voor de genocide in Rwanda per fax de Verenigde Naties waarschuwt voor de moordcampagne die wordt voorbereid. Hij kondigt aan de geheime wapenarsenalen van de Hutu’s te gaan ontmantelen en vraagt bescherming voor zijn informant. Het antwoord­ van Kofi Annan, dan hoofd vredesmissies, is verbijsterend: Dallaire moet zijn acties stopzetten.

Innerlijk gebod

In een luttele 64 bladzijden ontvouwt Van Iperen de voorgeschiedenis, ze duidt waarom er niet werd opgetreden. Ze wil laten zien hoe moeilijk het is je te onttrekken aan groepsloyaliteit, de stem van ‘je innerlijke gebod’ te volgen.

Deze geschiedenis is vaker verteld, onder meer door Romeo Dallaire zelf in zijn boek Shake Hands With the Devil, maar Van Iperen is een gloedvol verteller die een en ander helder over het voetlicht brengt. Echt aankomen doet haar gewetensvraag deze keer niet, daarvoor is hij te groot, te politiek. Nieuwsgierig maakt ze je wel, vooral naar de gang van zaken binnen de leiding van de vredesmissies die liet gebeuren wat ze juist moest voorkomen.

Nicole Lucas en Jann Ruyters berichten wekelijks over boekennieuws en ander rumoer uit het literaire circuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden