Taal

Wat betekent de leuze ‘zeg dan paf’ nou eigenlijk?

Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Beeld EPA

De afgelopen week was er een rechtszaak tegen een vrouw die tijdens een demonstratie had geroepen 'Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf'. 

De officier van justitie achtte bewezen dat zij hiermee 'expliciet heeft opgeroepen tot doodslag op Thierry Baudet'. De advocaat voerde aan dat de verdachte had geroepen 'zeg dan paf' en niet 'doe dan paf', waarmee de zaak een beetje een taalkundige wending heeft genomen.

Beeld anp

Taalkundig heeft de advocaat een punt dat er niet letterlijk tot het doodschieten van iemand wordt opgeroepen, maar de vraag is wat de leuze dan wel betekent. Laten we beginnen met de vaststelling dat 'doe dan paf' inderdaad zou kunnen worden gelijkgesteld met het doodschieten van de politicus, dat waarschijnlijk niet alleen strafbaar is, maar zelfs een terroristische daad. Dus als je oproept tot het doen van paf, dan zou je daarmee oproepen tot doodslag (of moord). Maar wat betekent 'zeg dan paf'?

In de leuze staat de aansporing om 'paf te zeggen' in een oorzakelijk verband met de wens om de politicus dood te schieten. Als je Thierry dood zou willen schieten, dan zou je dat kenbaar moeten maken door paf te zeggen. Daarmee kan de leuze uitgelegd worden als een oproep om de wens tot het plegen van een terroristische daad uit te spreken.

Anderzijds zou de activiste kunnen aanvoeren dat zij bedoelde dat je paf zou moeten zeggen in plaats van het doodschieten van de politicus (vergelijkbaar met 'Als je iets onbezonnens wilt doen, tel dan tot tien'). Dat is een mogelijke lezing, maar die lijkt in de context van de bewuste demonstratie minder waarschijnlijk.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hun bijdragen op trouw.nl/taal

Ook een vraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden