Taal

Wat betekent ‘betaald met 20 euro’ eigenlijk?

Beeld ANP

Op het internet doet het verhaal de ronde (en in kranten wordt het graag geciteerd) over een pizzabezorger die bij een bestelling een briefje van de baas meekreeg waarop stond ‘Betaald met 20 euro’. De bezorger veronderstelde dat dit betekende dat de klant betaald had. 

Immers, ­‘betaald’ stond met een d gespeld, en het was dus een voltooid deelwoord. Er stond dus eigenlijk ‘Er is betaald met 20 euro’. De bezorger rekende niet af met de klant, maar draaide vervolgens zelf op voor de schade. De baas had bedoeld ‘Betaalt met 20 euro’ als afkorting van ‘De klant betaalt met 20 euro’.

De oorsprong van de anekdote lijkt inderdaad een tweet uit januari 2019, maar dan van een spareribsbezorger, en de tekst stond op de bon ­(helaas geen foto van de bon erbij).

Wisselgeld

Maar wat een vreemd verhaal! De bezorger claimt dus te hebben begrepen dat de spareribs al betaald waren. Maar waarom zou iemand op de bon schrijven dat er betaald was, en dan toevoegen dat dit met 20 euro is gebeurd? Een bezorger die gewend is om informatie te krijgen over wisselgeld moet toch snappen dat de zin alleen informatief is als er bedoeld is dat de klant zal betalen met 20 euro?

Het verhaal moet het nut van correcte spelling aantonen en het wordt driftig gebruikt als pleidooi voor beter spellingonderwijs, maar dat snap ik ook al niet. De bezorger werd juist gestraft voor zijn onberispelijke spelvaardigheid. De bezorger kon uitstekend spellen. Hij kon alleen niet lezen.

De moraal van het ­verhaal zou dus volgens mij eerder moeten zijn: je kunt beter goed leren ­lezen dan goed leren ­spellen.

Taal

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hun bijdragen op trouw.nl/taal. Ook een vraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden