null Beeld

PodcastOuder

Wat als je vader veel ouder blijkt te zijn dan je altijd dacht?

Maarten van Gestel

Wat als je ontdekt dat je vader misschien wel tien jaar ouder is dan je altijd dacht? De Vlaamse podcastmaker Raf Njotea (35) maakte dit mee met zijn eigen vader, die na het ontwaken uit een coma plotseling een geheim aan zijn drie zoons moest vertellen. Een geheim over zijn echte leeftijd, en misschien ook wel over een verleden waar zijn kinderen niets van afweten. Maar is dat geheim ook echt waar, of onderdeel van post-comateuze hallucinaties, net zoals de slangen op de muren van zijn ziekenhuiskamer?

In de vijfdelige podcast Ouder gaat Njotea samen met zijn jeugdvriend, journalist Lander Kennis (ook 35) op zoek naar het ware verhaal van zijn vader Francis. Een vader die in de jaren zeventig als immigrant vanuit Nigeria naar Europa kwam, die nu als oudere man elke dag het BBC News volgt, maar die voor Raf en zijn broers grotendeels een onbekende blijkt te zijn.

Njotea’s zoektocht naar de leeftijd van zijn vader levert een podcast op die beklijft, in eerste instantie vanwege de ietwat absurde hoofdvraag, en later door de ontdekkingen die Njotea als maker over zijn vader doet. Ontdekkingen die de luisteraar gaandeweg een groter verhaal vertellen: dat van de immigratieverhalen die minder bekend zijn, van oorlogen tussen volken waar eenmaal in Europa nooit meer gesproken werd, en over verzwegen trauma’s die mogelijk ook vandaag nog onder de oppervlakte sluimeren.

Toch ligt de grootste kracht van Ouder niet zozeer in het particuliere verhaal van Njotea’s vader. Dat is immers het verhaal van één man, waarbij je als luisteraar soms denkt: why should I care? Nee, Ouder blijft vooral luisterwaardig vanwege de band die ietwat onverwacht ontstaat tussen Njotea en zijn oude vader, die niet lang meer te leven heeft. Waar hun band decennia lang oppervlakkig was, heeft Njotea’s zoektocht als bijeffect dat zijn ‘papa’ ook echt als een soort vader begint te voelen.

De luisteraar hoort hoe Njotea op zolder oude lp’s vindt met Nigeriaanse muziek, correspondentie met het thuisland en brieven naar oude Vlaamse liefdes die op niets zouden uitlopen. Ineens is het Njotea die met vaag bekende ooms en tantes in Nigeria moet bellen over de toestand van zijn vader. En het is wrang, maar de naderende dood van de vader geeft de podcast ook de nodige spanning mee, zoals de laatste wens zich ook in Hollywoodfilms als effectieve verteltruc bewezen heeft.

Ouder is de eerste podcast van het Vlaamse duo. Njotea werkt als scenarist voor de hitserie Dertigers, Kennis is eindredacteur voor televisie. De jeugdvrienden weten de juiste snaar te raken met een verhaal dat zorgvuldig is opgebouwd en verrassende wendingen kent.

Het verhaal laat de luisteraar achter met de vraag: wat weet ik allemaal niet van mijn eigen ouders? Wat valt er op een verstofte zolder over hen te ontdekken?

Ouder van VRT Radio 1 is te beluisteren via de bekende podcast-apps.

De beste podcasts uit binnen- en buitenland, voor u beluisterd en gerecenseerd door de redactie van Trouw. Lees hier eerdere recensies terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden