Recensie

Was er maar een Oscar voor de beste zaadscène

Loes Luca in 'Huisvrouwen bestaan niet'. Beeld Arjo Frank Kievits
Loes Luca in 'Huisvrouwen bestaan niet'.Beeld Arjo Frank Kievits

Huisvrouwen bestaan niet
Regie: Aniëlle Webster
Met Eva van de Wijdeven, Jelka van Houten, Loes Luca
★★★☆☆

Als er een Oscar zou bestaan voor Beste Zaadscène dan kunnen de makers van 'Huisvrouwen bestaan niet' nú op het vliegtuig naar Los Angeles om 'm op te halen. We willen geen details weggeven, maar zoiets komt natuurlijk in geen enkel ander land ter wereld in een film terecht die op een groot publiek mikt. Denk: iets met kinderen maken en Hollands pragmatisme.

Dat pragmatisme voert de boventoon in dit verhaal over de rommelige levens van zussen Eva van de Wijdeven en Jelka van Houten en hun moeder Loes Luca. De een probeert zwanger te worden, de ander is net ontslagen en ma Luca dreigt het huis kwijt te raken, want er is iets met hypotheken.

Tekst loopt door onder de trailer

Geen romantische clichés

Hier geen herhalen van mierzoete romantische clichés, want wat heb je daaraan als je 's ochtends op tijd de kinderen naar school moet krijgen. Je verwacht het ook niet, in deze film gebaseerd op theaterstuk De Huisvrouwmonologen, naar columns van Sylvia Witteman. En als het soms even net iets te keurig past dan is de film daar ook eerlijk over. Want soms heb je dat sprookje gewoon even nodig, net als met het Happy Home Concept dat Van de Wijdevens personage probeert te verkopen en de torso Jim Bakkums die z'n eigen parodie lijkt.

Die bovengenoemde scène is niet de enige keer dat de film een grens opzoekt en ermee wegkomt, omdat de emotionele toon van het verhaal intact blijft. En dat is niet alleen dankzij een cast die er duidelijk zin in had en een uitgekiend script. Hier komen veel ambachten samen. Vergeet even die romantische komedies. Graag meer van dit.

Lees hier al onze filmrecensies

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden