Warm weerzien met Radiohead

Het gegiechel van Thom Yorke was nieuw. Zelfs hij is dus nog wel eens zenuwachtig. Beeld EPA
Het gegiechel van Thom Yorke was nieuw. Zelfs hij is dus nog wel eens zenuwachtig.Beeld EPA

Na bijna vier jaar stond Radiohead gisteravond weer op het podium. Onze recensent had in Amsterdam een warm weerzien met de band, die aanvankelijk even moest wennen. Hij geeft vier sterren.

Radiohead is bovenal een eigenzinnige band. Een band die doet wat het wil. Eentje die toch verrast, ook al wéét je dat ze gaan verrassen. Het is een band die linksom niet aan de verwachtingen voldoet, maar vervolgens rechtsom die verwachtingen wel maar mooi weet waar te maken. Zo is het op hun twee weken terug verschenen prachtplaat 'A Moon Shaped Pool', en zo was het gisteravond bij hun eerste concert sinds november 2012.

Gisteravond begon het vijftal uit Oxfordshire in de Amsterdamse Heineken Music Hall aan hun nieuwe tournee. Het nieuwe album 'A Moon Shaped Pool' speelde de hoofdrol in de setlist, vol ingetogen, bloedmooie liedjes. Maar ook liedjes waar zowel publiek als band nog een beetje aan moest wennen. Vooral dat zorgde ervoor dat Radiohead vrijdagvond niet groots was, niet fenomenaal, maar dat het zeker een overweldigend weerzien was.

Radiohead

20 mei, Heineken Music Hall

De vijf - tijdens deze tournee aangevuld met tweede drummer Clive Deamer - stonden als vanouds op het podium. Gitarist en muzikaal brein Jonny Greenwood in zichzelf gekeerd: zijn gitaar omarmend, liefkozend, het hoofd gebogen, zijn gezicht onttrokken door zijn zwarte sluikse haar dat tijdens kromgebogen pianodienst over zijn handen viel. Die andere gitarist, Ed O'Brien, bleef stuurs de zaal inkijken. De ritmesectie, met de goedlachse bassist Colin Greenwood en Phil Selway achter de drums, vormde de stabiele factor. En zanger Thom Yorke: dat gehuppel, dat geloens, en die dansbewegingen als een driejarige kennen we van hem - maar het gegiechel was nieuw. Zelfs Yorke is dus nog wel eens zenuwachtig.

Want, zoals gezegd, het was ook een tikkeltje onwennig. Radiohead is er de band niet naar om lafjes hun studiowerk na te spelen. Dat zorgt voor een spanning op het podium die je bij veel andere grote bands nog wel eens mist, met plots gierende gitaren of een invallende drumpartij die in één klap een nummer op zijn plaats kunnen doen vallen. Maar gisteravond was vooral Yorke aanvankelijk zoekende naar hoe hij het nieuwe materiaal live het beste over kon brengen, terwijl zijn befaamde engelenstem over en weer schoot.

Die setlist was ook een aparte: de eerste vijf nummers waren integraal de eerste vijf van de nieuwe plaat. Verrassend was de puntige oudgediende 'My Iron Lung', weer gevolgd door het ingetogen pianonummer 'Videotape'. Niet de evergreen 'Karma Police', maar wel een lichtvoetige uitvoering van 'Paranoid Android', pas in de toegift, gevolgd door het nieuwe 'Tinkor Tailor, Soldier, Sailor...'.

De ontwikkeling in het concert was duidelijk: daar eenmaal aangekomen, bleek het nieuwe materiaal de band te passen als een op maat gesneden pak. De hoogtepunten zaten echter halverwege, met het bedwelmende 'Everything in its Right Place', dat zich vroeger zo goed leende als setafsluiter, direct gevolgd door het venijnige en fenomenaal uitgevoerde 'Idioteque'.

De uitvoering van dat nummer illustreerde goed wat hun laatste album eigenlijk ook al deed: Radiohead lijkt de experimenteerdrift voorbij. Want ook al kroop Jonny Greenwood af en toe onder zijn knoppenkasten, geknield frutselend met snoeren en effectenbakken, het waren gisteravond weer de ouderwetse gitaren die de hoofdrol opeisten. Stevig als het kon, zoals in 'Bodysnatchers', en tranentrekkend lieflijk als het moest, zoals in de prachtige afsluiter 'Reckoner'.

Het eerste concert van Radiohead in lange tijd toonde de band in al zijn facetten. Een Radiohead in topvorm, ondanks, of juist dankzij, al die rafelrandjes.

Vanavond, zaterdag 21 mei herhaling, kaarten zijn uitverkocht.

Setlist:
1. Burn the Witch
2. Daydreaming
3. Decks Dark
4. Desert Island Disk
5. Ful Stop
6. Morning Mr. Magpie
7. There There
8. The Daily Mail
9. My Iron Lung
10. Videotape
11. Identikit
12. The Numbers
13. The Gloaming
14. Lotus Flower
15. Everything in Its Right Place
16. Idioteque
17. Bodysnatchers

(toegift 1)
18. Bloom
19. Present Tense
20. Paranoid Android
21. Tinker Tailor Soldier Sailor...
22. Weird Fishes/ Arpeggi

(toegift 2)
23. You and Whose Army?
24. Reckoner

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden