Review

Wanneer wordt Jip en Janneke verfilmd?

Met de film 'Abeltje' en de televisieserie 'Otje' is het afgelopen jaar eindelijk een begin gemaakt met de verfilming van het oeuvre van Annie M. G. Schmidt. Naast 'Abeltje' en 'Otje' gaat bij Cinekid nu ook de televisiebewerking van een van haar gedichten in première, 'Het Kameeltje' uit een aflevering van het poëzieprogramma 'Casa Poetica' van VPRO's 'Villa Achterwerk'.

Anita Twaalfhoven

Het Cinekid-festival, dat tot het eind van de week de nieuwste jeugdfilms en televisieprogramma's laat zien, besteedt dit jaar ruim aandacht aan de verfilming van jeugdboeken. Naast een groot aantal televisie-animaties, zoals van 'Kleine Beer', 'Nijntje, 'De verhalen van de boze heks' en 'Wind in de wilgen', heeft het drama rond Scandinavische boekenhelden de overhand met Astrid Lindgrens 'Pippi Langkous' en 'Lotta uit de kabaalstraat' en een uitgebreid retrospectief van verfilmingen van het werk van de Zweedse schrijver Ulf Stark.

Het werk van de koningin van de Nederlandse jeugdliteratuur, Annie M. G. Schmidt, staat in deze programmering wat aan de zijlijn. Terwijl het meer dan opmerkelijk is dat er voor het eerst dertien afleveringen van 'Otje' en een film en vierdelige televisieserie van 'Abeltje' te zien waren en nog te zien zijn. Voor de met veel spektakel gelanceerde film 'Abeltje' ontving producent Burny Bos reeds een Gouden Kalf en zijn 'Otje' is genomineerd voor de Grote Kinderkastprijs. Beide verfilmingen smaken naar meer en een discussie, toegespitst op de aantrekkelijkheid van Schmidts werk voor filmers en filmpubliek, lijkt mij welkom. Haar verhalen zijn immers altijd spannend, vol vaart en humor en van een bruisende fantasie, met helden die vragen om een nieuwe carrière op het witte doek of televisiescherm.

De serie 'Otje' die bij de Avro te zien was, laat zien hoe actueel haar werk is gebleven. In 'Otje' stelt zij indirect de ambtelijke mallemolen van vergunningen en voorschriften aan de kaak. Het verhaal laat zien hoe een alleenstaande vader met zijn dochter van hotel naar hotel reist en steeds weer in de problemen raakt omdat hij als kok niet over de juiste papieren beschikt. Regisseurs Lursen en Van Dusseldorp bleven met hoofdrolspeelster Anne Rats dicht bij de sfeer van het boek. Rats is een echt Annie M. G. Schmidt-kind. Zij is eigengereid, vol initiatief en toont een frisse blik op de eigenaardigheden van de volwassenen om haar heen. Ook de humor en warmte in het boek is in de televisieserie overeind gebleven, met komische rollen van Olga Zuiderhoek en Nico de Vries in de rol van de goeiige, maar ook driftige Tos de kok.

'Abeltje' is zoals bekend een snelle en nogal Amerikaans aandoende spektakelfilm geworden. Het verhaal over de liftjongen die met zijn lift de lucht inschiet voor een reis door de wereld doet niet onder voor een moderne actiefilm. Toch is ook in de film 'Abeltje' de typerende sfeer van de schrijfster te herkennen.

Net als haar verhalen zijn ook de gedichten van Annie M. G. Schmidt vol verrassingen, met een eenvoudig taalgebruik waaronder steeds een scherpe analyse van menselijke verhoudingen schuilgaat. In 'Het Kameeltje' heeft een koning liefde voor dit dier opgevat, wat zijn echtgenote de koningin danig steekt. In de afleveringen 'Casa Poetica' van de VPRO, runt een echtpaar een kermisattractie, waarin kinderen de wereld van een gedicht binnen kunnen stappen. De aflevering rond 'Het Kameeltje' biedt een tijdloze, sprookjesachtige sfeer, waarin het gedicht bruisend tot leven komt.

Kortom, de verfilmingen van het werk van de overleden schrijfster hebben veel te lang op zich laten wachten en smaken naar meer. Ik kijk uit naar een serie rond de avonturen van Jip en Janneke of Pluk van de Petteflet. En wat te denken van een spannende film over Jorrie en Snorrie, die in een terroristische actie rond een trein terechtkomen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden