null Beeld

RumoerJann Ruyters

Waarschuwing: ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ is géén kinderboek

Bij de bekendmaking van de boekverkoopcijfers van 2020 vorige week, werd de bestseller De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy ‘het best verkochte kinderboek’ genoemd, omdat het op nummer 4 prijkte in de CPNB- top 100 van 2020.

Wie nu zijn kleuters op schoot neemt om Mackesy aan ze voor te lezen omdat hij een prentenboek als Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn hoofd gepoept heeft verwacht, komt bedrogen uit.

Het prentenboek waarin een mol, een vos, een paard en een kleine jongen elkaar levenslessen voorhouden als ‘tranen vallen nooit zonder reden, en het is je kracht, niet je zwakte’, werd in 2019 al in het Verenigd Koninkrijk door Waterstones tot boek van het jaar gebombardeerd. Toen werd Mackesy’s ‘streven naar een vriendelijker wereld’ gezien als hét antwoord op de klimaatcrisis. Ingehaald door de ieders leven nog meer ontwrichtende coronacrisis en lockdown, staat het prentenboek nu ook in Nederland al 46 weken in de bestsellerlijst, de laatste weken op nummer 1.

Het door Arthur Japin vertaalde boek van Charlie Mackesy dingt nu als enige niet oorspronkelijk Nederlandse boek mee naar de prijs voor het beste spirituele boek van het jaar 2020. De winnaar wordt begin februari bekendgemaakt.

Maar een kinderboek is het niet. Aan kinderen zou ik liever Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft voorlezen of toch teruggrijpen naar voorganger Winnie de Pooh, ook goed voor zoete wijsheden, maar met ironie en meer op het nieuwsgierige kinderbrein gesneden.

Nicole Lucas en Jann Ruyters berichten wekelijks over boekennieuws en ander rumoer uit het literaire circuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden