Weekendtips

Waarom zou Rotterdam geen Nationaal Park kunnen zijn?

Rotterdam als Nationaal Park. Beeld Witteveen+Bos
Rotterdam als Nationaal Park.Beeld Witteveen+Bos
Maaike Bos

ZIEN
NATIONAAL PARK ROTTERDAM

Het Natuurhistorisch
Vanaf 19 maart

De film Wild Port of Europe liet al zien hoe een vos of egel in Rotterdam leeft. Waarom niet groter denken, en alle stadstuinen en parkstroken samen zien als een Nationaal Park? Museumstukken, videoportretten en een interactieve plattegrond tonen hoe de stad eruit kan zien als dieren en groen wat meer ruimte krijgen. (Via het NK tegelwippen 2023 bijvoorbeeld, vanaf 21 maart.) Je leert ook zelf de biodiversiteit te helpen. hetnatuurhistorisch.nl.

ZIEN
DANSFESTIVAL SCHRIT_TMACHER

Heerlen, Aken en Eupen
t/m 2 april

Het zuiden dompelt zich in dans met voorstellingen vanuit België, Duitsland, Frankrijk en zelfs uit Canada en Zuid-Afrika. Behalve op de danspodia ook op onverwachte locaties in de stad te zien. De befaamde Crystal Pite, associate choreographer bij Nederlands Dans Theater, brengt 28 en 29 maart in Heerlen haar prijswinnende performance Revisor, op het snijvlak van dans, theater en beeldende kunst. schrittmacherfestival.nl.

Bloeiende kersenbomen in de tuin van Museum Volkenkunde in Leiden. Beeld Peter Hilz
Bloeiende kersenbomen in de tuin van Museum Volkenkunde in Leiden.Beeld Peter Hilz

DOEN
HANAMI 2023

Museum Volkenkunde
19 en 26 maart

Het kersenbloesemfestival Hanami waait over vanuit Japan. Daar vieren ze de schoonheid en vergankelijkheid van de sakura (kersenbloesem) met een picknick onder de bomen. Volgens Museum Volkenkunde in Leiden staan de kersenbomen op de echte Hanami-dag 26 maart wel in bloei. Mooi, bij alle workshops, proeverijen, creatieve activiteiten, film, lezingen, en de demonstratie van een theeceremonie. volkenkunde.nl/nl/hanami.

HOREN
JAZZ-TRIO FAKRUTU

The Cosmic Jazz Club, Amsterdam
24 maart

Stefan Kruger, Mark Tuinstra en Sean Fasciani.  Beeld Merlijn Doomernik
Stefan Kruger, Mark Tuinstra en Sean Fasciani.Beeld Merlijn Doomernik

Alleen verlicht door blacklight, tussen lichtgevende muurschilderingen, speelt dit gitaartrio een experimentele mix van jazz, funk, hiphop en electronica. FaKruTu – Sean FAsciani op bas, Stefan KRUger op drums en Mark TUinstra op gitaar – speelden ook al met Zuco 103, Eric Vloeimans, Remi van Kesteren, Reinier Baas en voorheen Caro Emerald. Op 21 maart ook in De Smederij in Groningen. Meer data: fakrutu.com.

DOEN
WALK OF WISDOM

Pelgrimsroute Nijmegen
136 kilometer

Telefoon uit, de stad uit, en verdwijnen in de stilte en het heuvelachtige landschap. De Walk of Wisdom is een ‘ei­gentijdse pelgrimsroute’ los van een vaste religie, voor zeven dagen rust en bezinning. Ook in delen te lopen. De elf gemeentes langs de route verstrekken elk een stalen vogelringetje om aan een veter te rijgen. Gun jezelf de tweewekelijkse vertrekceremonie, of volg eerst even de online oriëntatieavond. walkofwisdom.org.

HOREN

PETER EN DE WOLF

5 t/m 8 jaar
Muiderslot, Muiden
2 april

Peter, het vogeltje, de kat en de eend klinken allemaal als hun eigen instrument in dit muzikale sprookje van Sergej Prokofjev. Marjo Dames gebruikt de originele klassieke muziek, vertelt, en laat de kinderen meebewegen. Oei, hoe komt de eend weer uit de buik van de wolf? En moeten we tegenwoordig ook de wolf vrezen? muiderslot.nl/agenda/peter-en-de-wolf.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden