Etalage InstagramCats of Instagram

Waarom kattenhashtags gegarandeerde successen zijn op Instagram

#catsofinstagram Beeld Instagram
#catsofinstagramBeeld Instagram

Reisschrijfster Iris Hannema zwerft deze zomer rond op Instagram en ziet hoe we onszelf exposeren. Deze week: #catsofinstagram.

Iris Hannema

Katten (#catsofinstagram) zijn op internet schijnbaar populairder dan honden (#dogsofinstagram). Wat maakt katten schermgeliefder? Hun schattigheid, onvoorspelbaarheid, eigenzinnigheid, dat ze hilarische dingen doen? Maar dat geldt voor honden ook allemaal!

Wat kinderen en huisdieren ­gemeen hebben, is dat als je hun gedrag wilt begrijpen, je moet inzoomen op de ouders (#catowner, #dogowner, #mumanddad). Psychologen van verschillende Amerikaanse universiteiten deden onderzoek naar de persoonlijkheidsverschillen tussen de honden- en katteneigenaren. En wat blijkt: katteneigenaren (uitsluitend katten, dus geen kat én hond in huis) zouden introverter en zelfstandiger zijn en hondeneigenaren op hun beurt socialer, dominanter en ­extraverter.

Wie nu denkt, dús kattenmensen zitten graag thuis en hondenmensen gaan liever op avontuur, kent de hashtags #travelcat en #adventurecat nog niet. Met een tuigje om aan de lijn, gaan katten mee op het grote avontuur van hun baasje(s), van het bezichtigen van de Toren van Pisa, zee-suppen (peddelsurfen, zie #sup, bijna vijfenhalf miljoen posts), tot kamperen en hiken in de Grand Canyon.

Bijkomend voordeel van katten is dat ze extra veel likes opleveren. Wie van zijn kat een heuse internetberoemdheid wil maken, leest het boek ‘How to Make Your Cat an Internet Celebrity: A Guide to ­Financial Freedom’. Denk aan tips als ‘hoe maak je een kattenvideo die gegarandeerd viral gaat?’ (en dus geld oplevert), ‘hoe verzorg je het topmodel, zodat het altijd op z’n paasbest op de foto/video staat?’ (glanzende vacht, gelukkige uitstraling) en ‘hoe ga je om met de plotselinge roem van je kat?’.

Nog een plus van kattenhashtags als #travelcat is: je doet op een verantwoorde manier aan ‘sharenting’, de combinatie van ‘sharing’ en ‘parenting’. Dat staat voor het delen van foto’s en video’s van je kind op het grote duistere internet. En nee, niet iedere ouder is daar fan van; denk aan dilemma’s als: kind krijgt buiten zijn wil om een ‘mediagezicht’, kind heeft ook recht op privacy, wil je wel dat foto’s van je kind op internet gaan zwerven? En met een kat heb je dat probleem lekker niet. Met een hond trouwens ook niet.

Lees ook de verhalen die eerder verschenen in deze reeks: #earlybirds, #cutecouple, #passengershaming en #hotelcarpet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden