Waarom hebben zoveel beroemdheden een dossier bij de FBI?

Marilyn Monroe. © ANP Beeld
Marilyn Monroe. © ANP

Steve Jobs, Anna Nicole Smith en Charlie Chaplin hebben in elk geval één ding met elkaar gemeen: De Amerikaanse opsporingsdienst de FBI heeft een dossier over hen aangelegd. En zij waren niet de enigen. Het privéleven van honderden, filmsterren, schrijvers, politieke figuren en muzikanten is door de dienst onder de loep gehouden.

Redactie

De doopceel van Jobs werd gelicht toen er in 1991 sprake van was dat de Apple-topman door George W. Bush zou worden aangesteld als adviseur. Anderen, onder wie het overleden model Anna Nicole Smith, kregen een dossier omdat ze werden bedreigd met geweld of afpersing. De acteur Charlie Chaplin was verdacht omdat hij met de communisten zou sympathiseren, terwijl het Beatles-lid John Lennon in de gaten werd gehouden vanwege zijn pacifistische ideeën.

'In de tijd dat J. Edgar Hoover directeur was van de FBI, kon je voor iedereen wel een reden vinden om een dossier aan te leggen', zegt Steve Rosswurm, historicus aan het Lake Forest College in Illinois en auteur van een boek over de relatie van de FBI met de katholieke kerk, tegen de BBC. Na de dood van Hoover zouden de dossiers een stuk minder interessant zijn geworden.

Divers
'De redenen om iemand nader te onderzoeken, zijn net zo divers, als het aantal mensen van wie een dossier is aangelegd', zegt de Britse schrijver Nicholas Redfern, auteur van Celebrity Secrets: Official Government Files on the Rich and Famous.

Er is een dossier over Marilyn Monroe aangelegd, omdat ze zoveel omging met de Kennedy's en getrouwd is geweest met de toneelschrijver Arthur Miller, die ervan verdacht werd met de communisten te sympathiseren. De schrijver Norman Mailer heeft de FBI een geheime politie organisatie genoemd en vond dat deze moest worden ontmanteld - wat hem direct verdacht maakte. Frank Sinatra werd weer gevolgd vanwege zijn veronderstelde band met de maffia, terwijl Jimi Hendrix werd gecheckt na een arrestatie in 1969 in Toronto op verdenking van drugsbezit.

Omdat de documenten pas worden vrijgegeven nadat iemand is overleden, is niet bekend of Lady Gaga, Britney Spears en Justin Timerlake ook een eigen dossier hebben.

Anna Nicole Smith © ANP Beeld
Anna Nicole Smith © ANP
Charlie Chaplin. © ANP Beeld
Charlie Chaplin. © ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden