null

Profiel

Waarom Harry Potter een kwarteeuw en veel ophef later nog steeds zo populair is

Wat maakt Harry Potter nog altijd zo populair? Met de lancering van de game Hogwarts Legacy is het Potter-universum nog wat groter geworden. Fans krijgen er maar geen genoeg van.

Charlot Verlouw

Het begon met een paar boeken, geschreven door een Britse bijstandsmoeder. Joanne Rowling nipte zo lang als ze kon aan hetzelfde kopje cappuccino, terwijl ze schreef in koffiecafé Elephant House in Edinburgh, zodat ze zo lang mogelijk kon blijven zitten en niet nog iets hoefde te bestellen. Dat haar geesteskind Harry Potter zo’n succes zou worden, had ze destijds niet gedacht. Zeker niet toen ze tevergeefs uitgever na uitgever benaderde, met handmatig gekopieerde manuscripten, omdat ze het geld niet had voor een kopieermachine.

Maar grofweg een kwart eeuw later - het eerste Harry Potter-boek verscheen in Groot-Brittannië in 1997 - is het Harry Potter-universum uitgebreid met nog eens zes boeken, elf films, pretparken, een toneelstuk en sinds kort ook de langverwachte game: Hogwarts Legacy.

Menig jonge dertiger keek er naar uit. De Harry Potter-dertiger, noemde journalist Simoon Hermus deze generatie in de Volkskrant. De generatie die geboren werd aan het begin van de jaren negentig en nog altijd kriebels krijgt als het pingeltje van de filmsoundtrack klinkt. ‘It’s levi-ooooo-sa, not levio-sarrr’ zullen zij de beroemde filmquote van Harry’s beste vriendin Hermelien grinnikend mompelen, als hen in de game de spreuk Wingardium Leviosa wordt aangeleerd.

Dit is de soort fan die ‘s nachts getooid in een Griffoendor-sjaal en lang zwart tovenaarsgewaad voor de deur van de boekenwinkel lag, om als eerste het nieuwste boek in ontvangst te nemen. Die de Harry Potter-wereld het liefst blijft omarmen, ook al ligt de bedenker ervan inmiddels onder vuur vanwege transfobe uitspraken. De Harry Potterfan die nu eindelijk zélf op een bezem rondjes om de hoogste torens van het fantastische Zweinstein-kasteel mag zoeven. Want dat kasteel is in de game zo perfect nagebouwd, daar wil je gewoon zijn.

Wat maakt de ‘wizarding world’ toch zo onweerstaanbaar? Waarom was de auteur van dit stukje (30) als een kind zo blij toen ze in de game haar eigen toverstok kreeg van de enige echte Olivander?

Populair van Korea tot Rusland

De blijvende populariteit van Harry Potter verbaast ook Elsbeth Louis van De Harmonie, de Nederlandse uitgever van de boeken. “Het leest als een trein en het is ongelooflijk fantasievol. Dat betekent niet dat het destijds meteen een succes werd, boekhandels kochten zelfs vrij voorzichtig in.” Louis had wel door dat Potter iets bijzonders was. “Aan de ene kant is het verhaal een grote fantasie, maar aan de andere kant ook heel plausibel en herkenbaar, voor zowel een kind in Korea als een kind in Rusland.”

Het ging in het begin best redelijk met de verkoop van de boeken, maar echt veel belangstelling van de pers was er nog niet. Pas bij de lancering van het derde boek kreeg De Harmonie in de gaten wat voor een hype Harry Potter aan het worden was. “De Kinderboekenwinkel in Amsterdam organiseerde toen een evenement. Na een etentje met de illustratoren en de vertaler van het boek, zagen we bij de Westerkerk een zee van zwarte punthoeden. Er waren echte uilen en er liepen mensen verkleed als personage uit het boek. Pas toen kregen we door dat dit weleens ongekende vormen aan zou kunnen nemen.”

‘Een monument waar je niet omheen kan’

Die mateloze populariteit zou niet zo lang op zich laten wachten. De eerste verfilming verscheen in 2001, nog zeven films en allerlei spin-offs, prequels en sequels later, gaan de zeven boeken nog steeds over de toonbank. “Die basisserie is wel echt een monument waar je niet omheen kan. Het verbaast mij dat zoveel jonge lezers het nog ontdekken, terwijl hun ouders het ook lazen. Dat er na 25 jaar nog steeds iemand van acht is die niet kan wachten om aan het volgende boek te beginnen.”

Dat kwarteeuwfeest wordt eind augustus flink gevierd met een speciale editie van het eerste boek en een vertaling van twee spin-off boeken: eentje over bezems en eentje over toverstokken. Dat Joanne Rowling nu wordt beschuldigd van transfobe uitspraken, speelt eigenlijk geen rol. “Wij hebben als uitgeverij het standpunt dat het werk van onze auteurs losstaat van hun politieke denkbeelden. We krijgen er in ieder geval weinig boze brieven over.”

En zo dendert de Harry Potter-hype door. Voor jonge kinderen die hun ogen niet los kunnen scheuren van de pagina. En voor de Harry Potter-dertiger die vanavond de Xbox weer aanslingert om een nieuwe spreuk te leren.

Lees ook:

Gamerecensie: in Hogwarts Legacy ben je even een echte tovenaar

De tovenaarswereld van Zweinstein is al jaren een spekkie voor het bekkie van gameontwikkelaars, maar het bleek een crime om de boeken van J.K. Rowling ook echt te vatten in een game. Tot nu.

Gedenkteken voor Harry Potter-elf Dobby mag na lang getouwtrek blijven

“Such a beautiful place to be with friends.” Er zijn weinig fans van de Harry Potterreeks die het droog houden bij die zin, de laatste woorden van het karakter Dobby de huiself. Een monument voor de elf, geplaatst in de baai waar de scène is opgenomen, mag na veel getouwtrek blijven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden