null

DocumentaireFraming Britney Spears

Waarom Britney Spears niets te zeggen heeft over haar eigen leven

Beeld FilmMagic

Zangeres Britney Spears heeft al dertien jaar niets te zeggen over haar eigen leven. Haar vader heeft de touwtjes in handen. Een documentaire zorgt voor veel ophef.

Harmen van Dijk

Opeens was Ivo Niehe wereldnieuws. Maar niet zoals hij dat zelf graag zou willen. Hij figureert in een spraakmakende documentaire over de Amerikaanse zangeres Britney Spears. In een fragment uit de TV- Show van ruim twintig jaar geleden bevraagt hij de dan 17-jarige Spears over haar borsten – wat is haar mening over borstimplantaten? Spears reageert vriendelijk lachend. Ze heeft geen oordeel over plastische chirurgie, maar zelf heeft ze er geen behoefte aan.

Het fragment moet met nog heel veel andere pijnlijke voorbeelden duidelijk maken hoe tieneridool Spears vermorzeld werd door de showbizzwereld: geseksualiseerd op jonge leeftijd, uitgebuit door iedereen die geld aan haar kon verdienen, belachelijk gemaakt, achtervolgd door paparazzi, uiteindelijk gebroken en bijna letterlijk voor gek verklaard.

Het resultaat is dat de 39-jarige Spears nu al dertien jaar onder curatele staat: ze mag niets zelf bepalen. Niet met wie ze afspreekt, niet waar ze naartoe wil reizen, niet waar ze haar geld aan uitgeeft. Over haar carrière heeft ze al helemaal niets te zeggen. Haar vader is al die tijd haar bewindvoerder.

Spears probeert via de rechter van de regeling af te komen

Hoe is het mogelijk dat een van de grootste popsterren van deze eeuw al zo lang geen zeggenschap heeft over haar eigen leven? En ook nog eens tegen haar zin; ze probeert via de rechter van de regeling af te komen en weigert zelfs nieuwe muziek uit te brengen zolang haar vader alles bepaalt.

Op zich zijn de feiten die in de documentaire Framing Britney Spears worden opgedist, allemaal bekend. De hoofdpersonen, Britney en haar vader, werkten er niet aan mee, dus echte antwoorden komen er niet. Maar zoals wel vaker: als je alles nog eens op een rijtje zet, dringt de absurditeit pas goed door. De documentaire maakte dan ook veel reacties los. Collega-artiesten als Miley Cyrus, Bette Midler en Cher spreken er schande van. Haar huidige vriend Sam Asghari en ex-man Kevin Federline steunen Spears publiekelijk en een groeiende groep fans voert actie op internet onder de hashtag #FreeBritney.

Optreden van Britney Spears in Lyon, in 2004.   Beeld AFP
Optreden van Britney Spears in Lyon, in 2004.Beeld AFP

En de zangeres zelf? Haar enige communicatiekanaal is haar Instagram-account, waarop ze meestal filmpjes plaatst waarin ze door haar riante huis danst. Maar afgelopen week verscheen een bericht waarin ze iets leek te willen zeggen over de situatie: “Ik neem de tijd om te leren een normaal mens te zijn”.

Dertien jaar geleden leek het volkomen terecht dat de zangeres onder toezicht moest worden geplaatst. Ze had toen een total meltdown, zoals de Amerikanen het noemen. Opgejaagd door tientallen paparazzi belandde ze in een kapsalon waar ze zelf de tondeuse pakte en haar lange lokken afschoor. Daarna ging ze naar buiten in een zee van flitslicht en geschreeuw. Later hakte ze met een paraplu in op de auto van een fotograaf. De beelden gingen de wereld over en Britney werd opgenomen in een kliniek.

Naveltruitjes en heupbroeken

Framing Britney reconstrueert hoe Spears de weg volledig kwijtraakte. Haar leven in de schijnwerpers begon op haar elfde, toen ze werd uitverkoren voor het populaire kinderprogramma The Mickey Mouse Club – ze had een groot talent voor dansen en zingen. Een platenmaatschappij pikte haar eruit en in 1999 scoorde ze met Baby One More Time haar eerste monsterhit. Haar imago werd meteen stevig neergezet: een meisje met onschuldige vlechtjes in een krap schooluniformpje dat wulpse dansjes uitvoert en opvallend vaak haar tong langs haar lippen laat glijden. Spears werd de ambassadrice van de naveltruitjes en de heupbroeken – iedereen die de jaren negentig heeft meegemaakt weet hoe die truitjes steeds verder omhoog kropen en de tailleband steeds verder zakte.

Blijkbaar gaf dat interviewers de indruk dat je de zangeres gerust kon doorzagen over haar borsten of kon vragen of ze nog maagd was. Dat ­waren de mannen, laat het maar aan een vrouwelijke interviewer over om echt misogyn te worden. De ­gelauwerde Diane Sawyers sprak Spears streng toe over haar voorkomen. “Moeders in dit land zijn niet blij met jou.” Ter illustratie toonde ze een filmfragment waarin de gouverneursvrouw van de staat Maryland zegt: “Als ik de kans kreeg, schoot ik Britney Spears dood”, De zangeres werd publiekelijk afgerekend op een imago dat anderen haar hadden opgedrongen en barstte in tranen uit.

Aanvankelijk had Spears alle media-aandacht nog wel vermakelijk gevonden. Ze gaf de tabloids genoeg materiaal om over te schrijven. Een flitshuwelijk in Las Vegas dat al na twee dagen werd ontbonden, haar volgende huwelijk met danser Kevin Federline die voor haar zijn hoogzwangere vrouw verliet. Ze lieten hun leven filmen in een realityshow.

Jamie Spears, links, en zijn dochter Britney.  Beeld AP
Jamie Spears, links, en zijn dochter Britney.Beeld AP

Op haar 23ste werd Spears voor de eerste keer moeder. Terwijl ze zelf meer privacy wilde, achtervolgde de pers haar feller dan ooit. Ze werd gefotografeerd achter het stuur van haar auto met haar zoon op schoot. Levensgevaarlijk. Vanaf dat moment was ze gebrandmerkt als slechte moeder. Een jaar later werd een tweede zoon geboren, een paar maanden later scheidde ze van Federline. Volgens haar moeder leed ze aan een postnatale depressie en tot overmaat van ramp overleed haar ­lievelingstante. In die toestand belandde ze in die kapsalon, terwijl buiten de paparazzi joelden.

Het was een opluchting dat vader Jamie de touwtjes in handen nam, al wordt in de documentaire fijntjes opgemerkt dat hij zich tot dan toe niet erg om zijn dochter bekommerd had. Hij zei ooit: “Britney wordt zo rijk dat ze een boot voor me gaat kopen”. Het was moeder Lynne – tien jaar geleden gescheiden van Jamie – die altijd klaarstond voor haar dochter.

Maar het moet gezegd, vaderlief slaagde erin de carrière van Spears binnen een paar maanden weer op de rit te krijgen en in de jaren die volgden bracht ze maar liefst vijf ­albums uit. Ze gaf jarenlang zeer ­succesvolle shows in Las Vegas. Op het moment van haar meltdown stond ze er financieel slecht voor, inmiddels is ze 60 miljoen dollar waard.

Als Spears zo goed functioneert als artiest, dan kun je toch moeilijk volhouden dat ze in het dagelijks leven niet in staat zou zijn haar eigen portemonnee te beheren? Felicia Culotta snapt er niets van. Ze is de meest prominente persoon die de makers van de documentaire hebben gesproken. Ze kent Britney al sinds ze vijf jaar was, ze reisde met haar mee toen haar carrière in een stroomversnelling raakte, als assistent. “Ik weet uit de eerste hand wat Britney allemaal kan.”

Het is erg ongebruikelijk dat een jonge vrouw zo langdurig onder curatele staat. De maatregel is eigenlijk bedoeld voor dementerenden en mensen met een verstandelijk handicap. De maker van de documentaire, Samantha Stark, zegt hierover: “Britney betaalt iedereen. Niet alleen haar eigen advocaten die haar vader willen ontslaan, maar ook de advocaten van haar vader. Er zijn heel veel mensen die belang hebben bij deze ondertoezichtstelling.” Vader Spears strijkt in ieder geval jaarlijks 130.000 dollar op voor zijn inspanningen.

Paar succesjes in de voortslepende juridische strijd

Blijkbaar vindt de rechter het nog te vroeg om Spears vrij te laten; de curatele werd eind vorig jaar tot september verlengd. Maar de zangeres boekte wel een paar succesjes in de voortslepende juridische strijd. Op haar verzoek blijft een door haarzelf gekozen hulpverleenster, Jodi Montgomery, toezicht houden op haar privézaken. Vader Jamie mag zich daar niet meer mee bemoeien, hij heeft alleen nog iets te zeggen over de zakelijke kant en zal daarin worden bijgestaan (of gecontroleerd) door een professionele firma.

O, en hoe zit het nu met die borstenvraag van Ivo Niehe? Eigenlijk wil de presentator het er niet over hebben, maar hij voelde zich door alle commotie gedwongen een verklaring naar buiten te brengen. Volgens Niehe gingen destijds veel geruchten over een borstvergroting en hij had met Spears en haar team besproken dat de zangeres weerwoord zou geven in zijn programma. Volgens Niehe was ze achteraf heel tevreden. Fotograaf William Rutten, die de zangeres na afloop portretteerde, betwijfelt dat. Volgens hem was Spears behoorlijk beduusd.

Maandag 15 februari is de documentaire te zien om 20.30 uur bij Net 5.

Lees ook:

Waarom het voor popzangeressen als Katy Perry zo moeilijk is om de populairste te blijven

Het is al moeilijk is om de populairste popartiest te worden, nog moeilijker is het die positie vast te houden. Katy Perry is niet de eerste die het succes door de vingers ziet glippen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden