Vuitton-tas in schilderij màg: kunstenares wint kort geding

EPA Beeld
EPA

De Deense kunstenares Nadia Plesner, studente aan de Amsterdamse Rietveldacademie, heeft vandaag een kort geding gewonnen dat zij had aangespannen tegen modehuis Louis Vuitton. Plesner wilde onder de dwangsom uitkomen die de rechter haar oplegde voor een schilderij waarin de tas te zien was.

Van onze internetredactie

Plesner gebruikt in een van haar kunstuitingen (exposities en website), tegen de zin van de modegigant een tas die overeenkomsten vertoont met een ontwerp van Vuitton. Het gaat om het schilderij Darfurnica (gebaseerd op Guernica van Picasso) waarop te zien is hoe een mager, donker jongetje een Louis Vuitton-tas vasthoudt.

Vuitton vond het nog tot daar aan toe dat in het schilderij symbolen van westerse welvaart en Afrikaanse armoede met elkaar worden verweven, maar verafschuwde het losstaande beeld van het kind met de tas. Het tassenmerk legde een dwangsom van 5.000 euro per dag op bij het gebruiken van het beeld. Volgens het modehuis gebruikte Plesner het beeld uitsluitend om zichzelf te promoten en haar eigen naam te vestigen.

De Deense Plesner, die in eerste instantie niet persoonlijk werd verhoord over het schilderij, zegt andere motieven te hebben voor het kunstwerk. Ze wilde zich verzetten tegen de vele berichten in de media over 'nietszeggende celebrities'.

Sabine Roeser, bijzonder hoogleraar politieke filosofie en ethiek van technologie aan de Universiteit Twente legde dat als volgt aan Trouw uit: 'Wat Nadia Plesner aanklaagt, is het feit dat mensen met zulke exclusieve tassen meer media-aandacht krijgen dan mensen die niet eens voldoende te eten hebben. Plesner wilde een kunstwerk maken met een politieke boodschap.'

De hoogleraar nam wel in haar overweging mee dat kunst ook voor schending van het beschermde intellectuele eigendom nooit een excuus mag zijn. 'Als iemand Louis Vuitton-tassen gaat namaken en voor de helft van de prijs verkoopt, is dat illegaal. Maar als iemand aandacht vraagt voor een bepaalde misstand in de wereld door in een schilderij te verwijzen naar een product van Louis Vuitton, is dat een heel ander verhaal.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden