Rose gaat op zoek naar haar biologische moeder. Beeld
Rose gaat op zoek naar haar biologische moeder.Beeld

FilmrecensieRose plays Julie

Vrouwelijke wraakfilm blijft onbedoeld op afstand

Rose plays Julie
Regie: Christine Molloy en Joe Lawlor
Met Ann Skelly, Orla Brady en Aidan Gillen.
★★★

Rose is een derdejaars studente diergeneeskunde in de Ierse hoofdstad Dublin. Haar moeder is nog niet zo lang geleden overleden. Misschien dat ze daarom de drang voelt om op zoek te gaan naar haar biologische moeder. Nou ja, misschien. In de psychologische thriller Rose plays Julie bestaat geen toeval. Dat Rose toe is aan praktijklessen euthanasie en zich buigt over medische ethiek, zal later nog een pregnante rol spelen in het verhaal.

Het Ierse regisseursechtpaar Christine Molloy en Joe Lawlor heeft alles tot in de puntjes uitgedacht. Rose ontmoet haar biologische moeder, een Londense actrice die vertelt dat Rose geboren is uit een verkrachting. Haar moeder gaf haar wel een naam, Julie, maar stond haar vervolgens af, waarna ze Rose werd. Allerlei scenario’s spelen zich af in haar hoofd. Haar verwekker is een verkrachter. Kan ze hem ontmoeten? Wat zal ze zeggen? Wat zal ze doen?

Rose plays Julie is een film over de impact van mannelijk geweld en machtsmisbruik, en de diepe kraters die dat in de levens van vrouwen slaat. Het is ook een wraakfilm over een jonge vrouw op zoek naar gerechtigheid. #MeToo, denk je meteen. Maar de filmmakers bouwen ook een abstractie en stilering in die het een verhaal van alle tijden laten zijn. Soms schuurt het drama tegen een opera aan, of een Griekse tragedie. Maar het opzettelijk minimalistische relaas heeft ook een keerzijde, het houdt je onbedoeld op afstand.

Te zien op Picl en Pathé Thuis

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden