Vrouwelijke filmmakers pakken prijzen in Rotterdam

Gewone Chinezen doen verslag van hun leven in de Chinese Tiger Award winnaar 'Present.Perfect' Beeld tr beeld
Gewone Chinezen doen verslag van hun leven in de Chinese Tiger Award winnaar 'Present.Perfect'Beeld tr beeld

Op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam won de 32-jarige Zhu Shengze vanavond de Tiger Award met haar film ‘Present.Perfect’. Aan de hoofdprijs zit een geldbedrag verbonden van 40.000 euro.

Belinda van de Graaf

We zijn hier lekker druk met vloggen en YouTuben, maar dat is niks vergeleken met de vlucht die live-streaming heeft genomen in China. Daar is het uploaden van filmpjes die je met je telefoon maakt, in korte tijd uitgegroeid tot miljardenindustrie. In 2017 waren er 422 miljoen Chinezen die regelmatig iets deelden via een live-stream. Doe je het goed, dan krijg je van kijkers een virtuele gift die je in de echte wereld kunt cashen.

Het is een fascinerende nieuwe wereld die door de Chinese regisseuse Zhu Shengze (32) is vastgelegd in haar film ‘Present.Perfect’. Ze won er vrijdag de hoofdprijs mee op het 48ste Filmfestival van Rotterdam: de Tiger Award, ter waarde van 40.000 euro.

800 uur materiaal

Shengze volgde ongeveer een jaar lang verschillende 'anchors' en destilleerde uit 800 uur gevonden filmmateriaal een portret van een generatie voor wie on- en offline nauw verweven zijn. Hoewel vreemde en extreme filmpjes populair zijn, begonnen die volgens Shengze ook snel te vervelen. Ze zocht bewust marginale types op: een straatartiest zonder publiek, een verlamde bedelaar of een jonge moeder in een naaiatelier.

Het zijn mensen die een solitair leven leiden en - op zoek naar aandacht en contact - vaak opmerkelijk openhartig zijn. Vandaar dat de Chinese overheid er inmiddels bovenop zit. Shengze, die haar film met geld uit Hongkong en de VS maakte, verzamelde haar materiaal net op tijd.

Tijdens de prijsuitreiking in congrescentrum De Doelen viel ook het grote aantal bekroonde vrouwelijke filmmakers op. Zo werd de Nederlandse debutante Ena Sendijarevic (32) voor haar heerlijk speelse roadmovie ‘Take Me Somewhere Nice’ bekroond met de Speciale Juryprijs (10.000 euro). Het verhaal van tienermeisje Alma dat een zomerse reis maakt door haar Bosnische geboorteland is gemaakt met veel droge humor. De film die volgende maand ook te zien is in de bioscoop, biedt volgens de regisseuse een tegenwicht tegen de vele verdrietige migrantenverhalen. “Als je migranten alleen als slachtoffers ziet, ontneem je ze hun kracht. Dat wilde ik niet.”

Andere winnaars die tijdens de 48ste editie van het Filmfestival in Rotterdam:

- Publieksprijs: ‘Capharnaüm' van de Libanese Nadine Labaki.
- Jongerenprijs: 'Lazzaro Felice' van de Italiaanse Alice Rohrwacher.
- Debuutprijs: ‘Around The World When You Were My Age' van de Japanse Aya Koretzky.
- KNF-prijs van de Nederlandse filmkritiek: 'Too Late To Die Young' van de Chileense Dominga Sotomayor.
- VPRO Big Screen Award: 'Transnistra' van de Zweedse Anna Eborn.

Lees ook:

Op het Filmfestival van Rotterdam komen oorlogscorrespondenten voor het voetlicht

Films over oorlogsverslaggevers zijn geliefd op het Filmfestival van Rotterdam. Ze bieden ­actie en avontuur, en – als het goed is – bewogen portretten van reporters als waarheidsvinders.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden