Vrijheid is het gevoel te hebben niet tot een keuze gedwongen te zijn

IllustratieBeeld Olivia Ettema

Hanna is in een opwelling weggevlucht van thuis, waar Loek haar iets te veel bezig is met de relatieproblemen van zijn vroegere vlam, Anne-Loes. Aflevering 28.

Als Hanna aanbelt op het Keulse adres wordt er niet opengedaan. Ze belt opnieuw, en nog eens. Het adres klopt, de tijd ook. Ze stuurt een berichtje naar de eigenaar van het appartement. Een paar minuten later belt ze het nummer. Geen gehoor. Daar staat ze dan, in een vreemde stad, zonder onderkomen voor de nacht. Die nacht is nog niet aangebroken, maar de ene na de andere Keulenaar komt met een laptoptas de straat in, haalt een sleutelbos tevoorschijn en verdwijnt in een van de huizen, waar lichtjes worden aangeknipt en gordijnen worden dichtgeschoven. Op straat begint het al aardig naar schnitzel te ruiken. Ze denkt aan een restauranthouder die ze kent, die nooit kan stoppen met praten over de beroemdheden die in zijn restaurant hebben gegeten. Maar die gedachte vermaakt of ergert haar niet, ze denkt hem niet echt, hij scheert alleen maar langs in haar hoofd.

Twee jonge mannen komen voorbij. Ze kijken niet naar Hanna, niet eens vluchtig, hun onverschilligheid is gigantisch. Hanna loopt een stukje verder de straat in. Het is donker, maar niet pikdonker, er zijn straatlantaarns. En overal zijn dichte deuren. De hele wereld is teruggebracht tot een deur waarvan ze geen sleutel heeft. Ze voelt zich net Jozef en Maria, maar dan zonder Jozef en zonder Jezus.

Vrijheid

Ze was in haar eentje op pad gegaan vanwege het heerlijke gevoel zo vrij als een vogel te zijn. Ze ging gewoon waarheen ze wilde. Niemand, zelfs Loek niet, hield haar tegen. Maar op dit moment beseft ze dat dat idee van vrijheid geen rekening houdt met deuren die gesloten blijven, met mensen die hun afspraken niet nakomen. Echte vrijheid ziet er anders uit. Voelt anders. Vrijheid is het gevoel te hebben niet tot een keuze gedwongen te zijn. En waar heb je dat gevoel sterker dan wanneer je thuis bent? Waar het warm is, waar de lamp gelig licht verspreidt, waar de mogelijkheid bestaat een lekkere maaltijd te koken, waar al die dingen gewoon al aanwezig zijn voordat je überhaupt aan het maken van een keuze kan gaan denken?

Loek is nu nasi aan het maken, volgens het recept van zijn moeder, met reepjes gebakken ei. Vanavond komen zijn vrienden van de middelbare school. Bier drinken, weegschaal drukken. Loek heeft de laatste dagen weer eens flink getraind. Het kost Hanna weinig moeite hem voor zich te zien, de kloppende ader op zijn rood aangelopen hoofd, de weegschaal in zijn recht voor zich uit gestrekte handen, de wijzer voortstuwend met zijn wilskracht.

Ze drukt nog eens op de bel, met een gelijksoortige attitude.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden