null Beeld

De podcastDOCS

Vreemde vogels en woelige seksfeesten; de podcast DOCS weet je elke keer weer te verrassen

Stel je deze scène voor: kinderen die hun moeder zeggen dat ze niet langer wiet voor een asielzoeker moet kopen. “Dat gaat echt te ver, mam.” Moeder in kwestie is een bijzondere vrouw, Maartje Epema. Haar hele leven staat in het teken van het onbaatzuchtig helpen van vluchtelingen, vooral jongemannen uit Syrië. Ze vangt ze al jaren op in haar eigen huis, behandelt ze als familie, reist er zelfs maandenlang voor door Turkije om nieuwe familieleden van ‘haar’ asielzoekers op te halen.

Maar wat vinden haar eigen kinderen, haar man en ouders daarvan? In volle vlucht is een intrigerende aflevering van DOCS, een podcast van de publieke omroep onder eindredactie NTR en VPRO. Maakster Mirjam van Biemen registreert scènes uit het leven van Epema, stelt vragen en luistert vooral. Dat levert een gelaagd portret op dat je als luisteraar heen en weer slingert: wat te denken van deze vrouw? Hoever reiken haar goede intenties, welke grenzen worden hier overschreden? Want dát er grenzen worden overschreden, is wel duidelijk. Zonder al te veel te willen verklappen: Van Biemen weeft tot het einde subtiel nieuwe feiten uit Epema’s leven en haar relatie met de vluchtelingen door het verhaal. Dat zet je voortdurend op een ander been in je oordeel over Epema en haar idealen.

DOCS is ontstaan uit het radioprogramma Radio Doc. De onderwerpen zijn origineel, de invalshoek altijd persoonlijk en indringend, met veel zorg voor de afwerking en montage. De ene week is het onderwerp actueler dan de andere. Soms wordt een pareltje uit het verleden opgedoken, zoals de recente aflevering over het kunstenaarshofje De Mallemolen in Den Haag in de jaren vijftig. Een decennium voordat de woelige sixties uitbraken, was deze kleine gemeenschap al het toneel van woeste zuipfeestjes, seks en vooral veel jazz. De ongeremdheid van dit leven leverde kunstenaars op als Jan Cremer, Helga Ruebsamen, Lotti van der Gaag, F.B. Hotz. Ook cabaretier Paul van Vliet woonde er in die tijd. De spanning in Klap van de Mallemolen is mooi opgebouwd naar het dramatische en plotselinge einde van de woongemeenschap, waarover ik wederom niets verklap.

DOCS is een podcast die met iedere wekelijkse aflevering weet te verrassen. Soms omdat je denkt: hoe hebben ze deze vreemde vogel gevonden (Peeping Tom die verliefd is op een webcammeisje), dan weer omdat ze zich in een wereld (de nertsenhouders in De laatste nerts) begeven die jij nog nooit op deze manier hebt bekeken, of liever, beluisterd.

DOCS (met host Misha Melita) is te vinden op alle podcast­apps, meer info op www.2doc.nl/docs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden