VolgenVR-kunst

VR biedt een bak aan inspiratie - voor ons én musea

Links: De Schreeuw van Edvard Munch op ware grootte in de woonkamer. Rechts: een selfie van de auteur als Van Gogh. Beeld Google Arts & Culture
Links: De Schreeuw van Edvard Munch op ware grootte in de woonkamer. Rechts: een selfie van de auteur als Van Gogh.Beeld Google Arts & Culture
Edwin van Sas

Herinnert u zich het legendarische DWDD-filmpje waarin Matthijs van Nieuwkerk met een VR-bril op in een achtbaan zat en bijna omviel, zo eng vond hij het?

Dat was 2014 en inmiddels is virtual reality enorm doorontwikkeld. Probeer het eens als u de kans krijgt (zo’n set is duur en het vraagt ook maximale rekenkracht van de nieuwste computers, dus je koopt het niet zomaar), het is een unieke belevenis. Als je het niet hebt ervaren is het lastig uit te leggen, maar je hersenen wanen zich écht in die (deels) digitale wereld.

VR wordt veel gebruikt in games, maar biedt ook geweldige kansen voor musea. Zo heeft het Louvre nu ‘Mona Lisa: Beyond the Glass’ ontwikkeld, een VR-beleving waarin je thuis het beroemdste schilderij ter wereld van ontzettend dichtbij ziet én van kanten die je nog nooit zag (én zonder de drommen mensen voor je).

Wie VR-brilloos is vindt in de (gratis) ‘Arts & Cultures’-app van Google ongelooflijk veel voorbeelden van digitale kunstbelevingen (waaronder overigens VR). Je kunt collecties op talloze thema’s bekijken en beluisteren. Gesorteerd op kleur bijvoorbeeld. Of: maak een selfie en Google vindt er een kunstwerk bij dat erop lijkt. Zo ontdek je kunst op nieuwe wijzen, maar je kunt ook - momenteel razend populair - naar hartenlust kunstwerken inkleuren, visuele kruiswoorden spelen (zoek zelf maar uit wat dat is), met augmented reality kunstwerken op ware grootte in je woonkamer plaatsen en kunstige filters over je foto’s zetten. Een bak aan inspiratie dus - voor ons thuis én voor musea.

Lees ook: Van je stress afkomen? Bekijk de natuur eens door een VR-bril

Levensechte natuurbeelden in virtual reality kunnen mensen helpen ontspannen en zo psychische klachten voorkomen. Of helpen bij het herstel daarvan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden