Ernest Louwes verzet zich tegen de twaalf jaar celstraf die hij krijgt opgelegd in het gerechtshof in Den Bosch in 2004.  Beeld ANP
Ernest Louwes verzet zich tegen de twaalf jaar celstraf die hij krijgt opgelegd in het gerechtshof in Den Bosch in 2004.Beeld ANP

De podcast

Voor wie De Deventer Mediazaak tot het einde luistert, blijft maar één dader over

Podcastmaker Annegriet Wietsma duikt nieuwsgierig in het mediacircus achter de Deventer moordzaak, maar blijft geschokt achter. De Deventer Mediazaak laat zien hoe onderbuik aangezwengeld door een onvermoeibare mediacampagne wint van de feiten.

Stefan Keukenkamp

De uitspraak luidt: het Hof beveelt de gevangenneming van de verdachte.” De rechter heeft die woorden nog niet uitgesproken of de zojuist veroordeelde Ernest Louwes gaat door het lint. “Ik ga niet mee. Verdomme!” De parketpolitie worstelt om hem onder het oog van klikkende camera’s onder controle te krijgen, terwijl de rechter in paniek roept: “De camera’s zijn nu stop!”

Dit fragment uit februari 2004 omschrijft Annegriet Wietsma in haar zesdelige podcast De Deventer Mediazaak als een van de meest iconische beelden van de Nederlandse televisie. Boekhouder Louwes moet opnieuw de cel in vanwege de moord op weduwe Jacqueline Wittenberg uit Deventer in 1999.

Hij wordt veroordeeld nadat nieuw dna-bewijs opduikt in wat later de Deventer moordzaak is gaan heten. De gruwelijke moord ontaardt vervolgens in een mediacircus waar onderbuikgevoel wint van op het oog onomstotelijk bewijs.

De twijfel of met Louwes de juiste dader vastzit, slaat bij herziening van de moordzaak in 2003 toe. Dan blijkt dat het gevonden mes dat wordt gelinkt aan de boekhouder het moordwapen niet kan zijn. Een nieuwe gerechtelijke dwaling lijkt een feit zoals in die tijd ook gebeurt bij de Schiedammer parkmoord en de Puttense moordzaak. Maar dan vindt dna-deskundige Richard Eikelenboom tot zijn eigen verbazing dna van niemand anders dan Louwes op de witte blouse van de weduwe.

Een onvermoeibare mediacampagne van Maurice de Hond

Het iconische fragment dat op een nieuwe veroordeling volgt, is het begin van een onvermoeibare mediacampagne onder aanvoering van opiniepeiler Maurice de Hond. De inzet: Louwes zit onschuldig vast en de klusjesman van de weduwe, Michaël de Jong, is de echte dader. Een nette boekhouder die zo tekeer gaat bij een uitspraak móet wel onschuldig zijn, beredeneren De Hond en zijn consorten.

Podcastmaker Wietsma stuit in haar onthullende onderzoek naar het mediacircus op misverstanden, onbedoelde fouten, onbetrouwbare getuigen en aangepaste herinneringen. Media – die zich lieten meeslepen in het frame van een andere dader – houdt Wietsma op soms pijnlijke wijze een spiegel voor.

Wat na al die jaren door alle media-aandacht is blijven hangen: de veroordeelde is niet schuldig, en diegene die niet is veroordeeld, is wel schuldig. Maar waar boekhouder Louwes twaalf jaar geleden vrijkwam nadat zijn straf erop zat, vertelt klusjesman Michaël de Jong in deze podcast hoe de campagne om hem als dader aan te wijzen ervoor zorgde dat hij alles kwijtraakte.

Podcastmaker Wietsma begon nieuwsgierig, maar blijft na zes afleveringen geschokt achter. Voor wie De Deventer Mediazaak tot het einde luistert, blijft maar één dader over.

Lees ook:
Maurice de Honds expertise ontmaskerd in Propaganda

Het KRO-NCRV-programma Propaganda geeft vier jonge journalisten van titels als NRC, Brandpunt+, AT5 en Al Jazeera de kans om nieuwe dwaalsporen in de informatievoorziening op te speuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden