BoekrecensieAngelsaksische literatuur

Voor Vivian Gornick werkt lezen als een sessie bij de psychiater

null Beeld

Vivian Gornick duidt zichzelf in de essaybundel Onvoltooid Werk via de romans die ze steeds weer leest.

Jann Ruyters

Vivian Gornick interpreteert in deze nieuwe essaybundel haar favoriete romans; boeken van DH Lawrence, Colette, Duras, Doris Lessing, schrijvers die ze las en herlas, met vele jaren ertussen. Als ‘sessies bij de psychiater’ zo functioneren deze herlezingen, steeds zijn er, soms verontrustende, nieuwe inzichten. Dat je haar geliefde (veelal Engelse) voorbeelden zelf niet hebt gelezen, deert niet. Juist hoe deze Amerikaanse haar eigen leven, ervaringen en ideeën, herziet via deze boeken, maakt deze besprekingen spannend.

Vivian Gornick, 2018 Beeld EPA
Vivian Gornick, 2018Beeld EPA

Fijn is bijvoorbeeld het hoofdstuk over Particularly Cats van Doris Lessing dat Gornick voor het eerst leest als ze uit verlangen naar een levend wezen in huis twee kittens heeft genomen waarna ze zich ‘als Gulliver tussen de lilliputters’ voelt – niet op haar gemak, geen flauw idee wat te doen. Ze slaat er Doris Lessing op na maar die biedt geen katten-zelfhulp.

Bij herlezing jaren later is ze verbaasd over Lessings focus op de machtsstrijd tussen haar twee katten. Wat zegt dat over Doris? “Grote literatuur is geen weergave van de verworven heelheid van zijn, maar van de inspanningen die daarmee gemoeid zijn”, schrijft Gornick in haar inleiding. Dit prikkelende boek legt die inspanningen secuur bloot.

null Beeld

Vivian Gornick
Onvoltooid. Aantekeningen van een chronische herlezer
Vert. Caroline Meijer. Nijgh & Van Ditmar; 192 blz. €20

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden