Naschrift

Voor velen bleef Sjoukje Hooymaayer (1940-2018) altijd ‘dokter Van der Ploeg’

Sjoukje Hooymaayer dokter Lydie van der Ploeg in Zeg 'ns Aaa. Beeld ANP
Sjoukje Hooymaayer dokter Lydie van der Ploeg in Zeg 'ns Aaa.Beeld ANP

Grote rollen speelde ze, in toneelstukken van Shakespeare, Ibsen en Albee. Maar bij het publiek bleef Sjoukje Hooymaayer tot het einde toch vooral bekend als de charmante ‘dokter Lydie van der Ploeg’ uit ‘Zeg ’ns Aaa’. De populaire tv-komedie, van 1981 tot 1993 uitgezonden door de Vara, trok op het hoogtepunt bijna acht miljoen kijkers. Woensdag overleed Hooymaayer op 78-jarige leeftijd.

De actrice was al een tijd moe. In maart kreeg ze te horen dat ze leed aan eierstokkanker. Na overleg met haar artsen en haar vier kinderen zag ze van de zware, kansarme behandeling af. In een open brief in De Telegraaf lichtte ze haar besluit toe. Ze hoopte dat ook andere patiënten ­vaker zouden kiezen voor kwaliteit van leven in de laatste fase.

Begin dit jaar stond Hooymaayer nog drie avonden per week op de planken. Ze speelde mevrouw Higgins in de musical ‘My Fair Lady’. Met die rol maakte ze afgelopen ­november na twaalf jaar haar rentree in het theater. Ze was overgehaald door producent en acteur Hans Cornelissen, die in ‘Zeg ‘ns Aaa’ haar zoon Gert-Jan speelde. Cornelissen maakte het overlijden gisteren ­namens de familie bekend.

Hooymaayer wilde haar werk netjes afmaken. Na de openbaring van haar ziekte speelde ze daarom nog vijf voorstellingen. In mei nam ze ­afscheid, aan het slot van de laatste voorstelling in Carré. Cornelissen roemde de actrice toen onder meer om haar ‘natuurlijke chic, kracht en technisch vakmanschap’.

Liefde voor theater

De liefde voor het theater zat er al vroeg in. Als 17-jarige deed Hooymaayer toelatingsexamen voor de toneelschool, alleen haakte ze af omdat ze verliefd werd op een zeeman, met wie ze drie kinderen kreeg. Het thuiszitten bleek niets voor haar. Daarom verliet ze haar man en ging ze op haar 24ste alsnog naar de toneelschool.

Na haar eindexamen in 1965 speelde ze vijftien jaar bij Toneelgroep Theater in Arnhem. Vervolgens werkte ze kort bij de Haagse Comedie, waarna ze ging freelancen en lesgeven. In 1974 won ze de ­Colombina-prijs voor de beste vrouwelijke bijrol met haar vertolking van Butler in ‘Kleine Alice’ van ­Edward Albee.

Komedie en drama, modern en klassiek, toneel en zang: Hooymaayer deed het allemaal. Dat ze voor het grote publiek altijd ‘dokter Lydie van der Ploeg’ bleef, vond ze niet erg. Ze was juist dankbaar voor de waardering en prees zich gelukkig met haar carrière: “Het is niet elke acteur ­gegeven om afscheid te nemen in Carré, dus lucky me!”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden