Tom Mulder 1947 - 2019

Voor Mulder draaide radiomaken om de luisteraar

Radiomaker Tom Mulder is na een kort ziekbed op 72-jarige leeftijd overleden.

Een diepe, bruine stem had hij. Perfect voor de radio, waarop hij vijfendertig jaar lang onafgebroken plaatjes aan elkaar praatte. Als tegendraadse radiopiraat vergaarde hij roem en in de jaren tachtig trok hij miljoenen luisteraars met ‘50 pop of een envelop’. Nu is het geluid uit de mond van Tom Mulder verstomd. Op 2 januari is de dj na een kort ziekbed op 72-jarige leeftijd overleden. Zijn collega Erik de Zwart bracht het nieuws gisteren via Twitter.

Mulder werd op 16 februari 1947 geboren in Amsterdam. Al jong raakte hij bezeten van het medium radio: hij moest en zou de ether in met zijn geluid. Op zijn 21ste stuurde hij een sollicitatiebandje naar het zendschip van Veronica, waar hij in 1969 begon met het ochtendprogramma ‘Ook Goeiemorgen’. Hij viel op door zijn unieke stijl. Mulder was idolaat van Engelse radio en imiteerde zijn voorbeelden in Nederland.

Muziek stond bij hem absoluut niet op de eerste plek. Voor Mulder draaide radiomaken allereerst om de luisteraar. Hij was trots op het winnen van de titel ‘populairste diskjockey onder Hema-caissières’ in 1969. Vrolijke grappen en spelletjes, daar was hij dol op. Van hippe nummers en grof taalgebruik moest hij niets hebben.

Vier jaar na zijn vuurdoop stapte Mulder over naar de Tros, waar hij onder het pseudoniem Klaas Vaak het programma ‘Vaak ‘s Ochtends’ maakte. Ook presenteerde hij er onder meer ‘Nachtwacht’ en ‘50 pop of een envelop’. Met name dat laatste programma was een klapper, een radiospel waarbij luisteraars hondentrimbehandelingen en krulspeldensets konden winnen door het goede antwoord te geven op vragen als ‘Hoe lang duurde de Tachtigjarige Oorlog?‘

Voor de Tros verscheen Mulder ook op tv. Zo had hij een vaste rol in ‘Ren je rot’ en presenteerde hij in 1983 een seizoen van het programma ‘Ter land, ter zee en in de lucht’.

In 1991 maakte Mulder zijn entree bij Radio 10 Gold, waar hij hits uit de jaren zestig tot en met negentig draaide en programmadirecteur werd. Hij groeide uit tot dé stem van het commerciële radiostation, maar beleefde er ook de grootste teleurstelling uit zijn loopbaan: in 2003 verloor Radio 10 Gold zijn FM-frequentie en dus zijn grote bereik. In 2013 keerde de omroep als Radio 10 terug naar de FM, maar toen was Mulder er al weg.

Mulders carrière stopte abrupt toen hij in 2004 werd getroffen door een hersenbloeding, het jaar waarin hij een Marconi Award won voor zijn hele oeuvre. Hij herstelde en was in 2006 korte tijd weer op de radio te horen. Maar omdat hij werd afgekeurd bood Talpa Radio in november van datzelfde jaar Mulder ontslag aan.

Correctie 10-01: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Mulder dertig jaar onafgebroken plaatjes aan elkaar draaide. Dit is verbeterd in vijfendertig jaar.

Lees ook:

‘In de nacht is radio intiemer en persoonlijker’

Een eeuw geleden ging de eerste Nederlandse radio-uitzending de ether in. Trouw ging op bezoek bij ‘Focus’, dat elke werkdag tussen twee en vier uur ’s nachts wordt uitgezonden op NPO Radio 1. Wat bezielt nachtbrakende radiomakers?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden