InterviewKeti Koti

Voor Howard Komproe is Keti Koti een soort 4 mei: ‘Die shit is nog steeds gaande’

Howard Komproe in comedyclub Toomler. Beeld Mark Kohn
Howard Komproe in comedyclub Toomler.Beeld Mark Kohn

Wat herdenk je met Keti Koti? In de aanloop naar 1 juli spreekt Trouw met mensen over hun band met deze feestdag. Vandaag: comedian Howard Komproe (49). ‘Ik ben een vrij man.’

Voor standup-comedian en ondernemer Howard Komproe (49) is 1 juli vergelijkbaar met 4 mei. Want, zegt hij: “Je kunt wel beweren dat je de Tweede Wereldoorlog en de slavernij herdenkt, en je zegt tegen elkaar: ‘Erg hè? Dit nooit meer’, maar die shit is nog steeds gaande. Er zijn nog altijd mensen die in een vorm van slavernij hun leven moeten leiden.

“Op 1 juli ben ik bij mijn comedyclub Toomler, waar ik de middag host en Jetty Mathurin mijn special guest is en wij hêrihêri-maaltijden uitdelen, zoals in verschillende steden gebeurt. Ik ben ook bij die organisatie betrokken. Hêrihêri is een traditionele Creools-Surinaamse maaltijd die de slaven maakten en aten.”

De hang naar vrijheid is Komproes rode draad in het leven. Hij zegt zijn leven zelf te hebben ‘bedacht’. “Ik ben een vrij man. Ik ben al ruim 25 jaar comedian. Dan weet je wat je kunt. Nee, last van mijn kleur heb ik niet. Nu ik bijna vijftig ben, weet ik dat als iemand mij discrimineert bij die ander een defect zit. Als je jong bent voel je je snel tekortgedaan.”

‘Genoeg Surinamers’

Er zijn natuurlijk weleens theaters die zeggen: we hebben al Roué Verveer en Eric van Sauers, dus we hebben al genoeg Surinamers geprogrammeerd staan, vertelt Komproe. “En dat zeggen ze nooit over witte comedians. Als we in Toomler een avond hebben met zeven komieken, en drie zijn er Turks, dan hoor je bezoekers weleens zeggen: nou, er waren wel veel Turken vanavond. Over witten hoor je dat nooit.”

Rapper en activist Akwasi is een goede vriend van hem. Komproe zegt bereid te zijn iets te doen bij zijn nieuwe omroep Zwart. “Maar ik ben niet meer zo geil om op tv te komen als voorheen. Zeker zes mensen bepalen dan wat jij gaat doen. Op mijn YouTube-kanaal Komproeven waar ik met anderen gerechten test, kan ik doen wat ik wil, van daaruit kan ik events en producten ontwikkelen. Dat is vrijheid.”

“Weet je wat disrespect is?” vraagt hij. “Om ‘Knorr Wereldgerechten’ te bedenken. Dat kun je niet maken. Zo ga je niet om met gerechten uit andere culturen. Stel dat je een date hebt en die ander heeft zo’n Knorr Wereldgerecht voor je gemaakt. Nee, gelukkig heb ik het nog niet meegemaakt. Om dat te voorkomen kook ik liever zelf. Ook dat is vrijheid, haha.”

Op tijd bij een afspraak

Voor dit gesprek zitten we op het Amsterdamse Museumplein, tussen het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum in. Komproe kent de makers van de expositie over slavernij die nu in het Rijks te zien is. In het Stedelijk, waar nu Surinaamse kunst hangt, heeft hij een paar workshops voor jongeren gedaan. Hij is een fan van het schilderij van Nola Hatterman uit 1930, waar je een goed geklede Surinaamse jonge man met hoed in z’n eentje op een terras ziet zitten. “Weet je wat ik bij dit schilderij tegen ze zei? ‘Kijk, dit was de eerste Surinamer die op tijd is bij een afspraak en die geïrriteerd zit te wachten op z’n witte vrienden’. Door zo’n grap kijken ze wat langer en hebben we hele discussies.”

Komproe legt graag dingen uit waar hij zich betrokken bij voelt, dat doet hij op Facebook en Twitter met de hashtag #stukjeduiding. Zijn vele volgers zijn er dol op. Over dat het uitmaakt als je in talkshows YouTuber Defano Holwijn, ‘Delano’ of ‘Stefano’ noemt, wat gebeurde. “Als je een naam steeds verhaspelt, al dan niet door onachtzaamheid, is dat micro-agressie die voortkomt uit een achterliggende machtsstructuur”, stelt Komproe.

Howard Komproe

Stand-upcomedian en (stem)acteur Howard Komproe (Den Haag, 1971) is een van de vaste komieken in comedyclub Toomler. Hij geeft workshops, houdt BBQ-battles en heeft z’n eigen YouTube-kanaal Komproeven. In 2013 schreef hij De grens van de grap en in 2016 speelde hij Pontius Pilatus in The Passion. Komproe woont met zijn twee dochters in Amsterdam.

Lees ook:

Chef Judith Cyrus over het gedeelde koloniale verleden: ‘De Surinaamse keuken barst van de Europese invloeden’

Wat herdenk je met Keti Koti? In aanloop naar 1 juli spreekt Trouw met allerlei mensen over hun band met de feestdag. Deze keer: kok en auteur Judith Cyrus. ‘Het is niet mijn geschiedenis. Het is ónze geschiedenis.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden