Recensie

Voor het groene 'Circus Ruud' koop ik graag een kaartje

Ruud Koornstra met handen van het stuur in zijn zelfrijdende Tesla.Beeld Maaike Bos

VPRO Tegenlicht doet het weer: een belangrijk onderwerp zo op de agenda zetten dat je als kijker gaat denken: wat kan ík doen? Het onderzoeks-reportageprogramma stort zich deze weken op de omslag naar groene energie. 

Het laat fantastische technologieën zien - energiezuinige glasvezel, biogas uit zeewier, etc - die alleen nog niet goed op de markt komen in de energiewereld vol industriële reuzen met conservatieve belangen. Nu loopt Nederland teleurstellend achter op de rest van Europa in de transitie naar duurzame energie. Echt gênant en frustrerend.

“Ik wil ook een Tesla!”, hoor ik man T naast me zeggen als hij groen ondernemer Ruud Koornstra in zo’n auto ziet rijden. Meteen gaat hij op Marktplaats zoeken. Hij vindt tweedehands Tesla’s voor zestigduizend euro, grofweg. Hmmm daar denken we nog even over na. Gelukkig maakt ‘Tegenlicht’ duidelijk dat de echt grote stappen niet in handen liggen van de consument. Hoe krijgt Nederland de schone technologieën die gewoon al klaarstaan, op grote schaal betaalbaar op de markt?

Vorige week ging ‘Tegenlicht’- aflevering ‘Groene vliegtuigpioniers’ over de mogelijkheid van elektrische vliegtuigen die compleet emissievrij zijn. Het was een goed verhaal dat de hele keten in beeld bracht. De elektrische vliegtuigbouwers bestaan al, prijsvechter easyJet ziet er wel wat in (stillere vliegtuigen zonder CO2-uitstoot mogen dichter bij steden komen). De Europese politiek moet alleen mee om de fossiele vliegtuigbrandstof eindelijk eens te gaan belasten, maar daar ligt de sterke luchtvaartlobby op de loer. Er is altijd een partij die belang heeft bij de situatie zoals die nu is.

Tekst loopt door onder afbeelding

Ruud Koornstra op het zoveelste symposiumBeeld Maaike Bos

Transitie

Dat liet ook de aflevering ‘Op energiemissie’ zondag zien. Daarin volgt de camera Ruud Koornstra in zijn tocht door duurzaamheidsland. Hij had succes met bedrijven in groene energie, ledlampen en laadpalen voor elektrisch rijden, maar heeft als ondernemer dit jaar een sabbatical. Nu is hij door het veld benoemd tot Nationaal Energiecommissaris, en moet groene initiatiefnemers, industrie en politiek bij elkaar krijgen om de transitie naar groen te versnellen. In een zelfrijdende Tesla toert ‘Circus Ruud’ door het hele land.

Zijn doel: Nederland CO2-neutraal krijgen in 2030. Yeah right, dat is al over twaalf jaar. Het Parijs-akkoord van een halvering van de CO2-uitstoot in 2030 lijkt al onhaalbaar. Maar waarom zou het niet kunnen lukken als we ‘omdenken’? Volgens Koornstra kan groene technologie zelfs Nederlands belangrijkste exportproduct worden, en premier Rutte zei dat eerder ook. Zoals twee ex-Shell-medewerkers vertellen: de school visjes zwemt nog rechtdoor, maar als die school eenmaal ziet hoeveel visjes al de andere kant opzwemmen, zwiept het geheel in één keer om. 

Een prachtig beeld. Dáár gaan we heen!, dacht ik opeens optimistisch. En dat is de kracht van ‘Tegenlicht’ - hopelijk ook bij de mensen met invloed. Waarom inderdaad niet het oude gasleidingennetwerk gebruiken om hoogwaardig methaangas uit vergist zeewier te transporteren? Ik zou wel een hele aflevering over dit industriële proces met zeewier willen. Want deze aflevering scheerde er een beetje overheen.

Maar voor dit ‘Circus Ruud’ koop ik ook wel een kaartje.

Lees hier meer tv-recensies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden