serie

Voor het eerst is Doctor Who geregenereerd in een vrouwenlijf

Doctor Who (Jodie Whittaker, in lichte mantel) en haar drie ‘companions’.Beeld BBC

Verontwaardiging alom dat de nieuwe Dokter een vrouw is. Maar zij is net zo grappig, snel, slim en nerdy als haar twaalf mannelijke voorgangers. 

Daleks, Cyberman, Gallifrey… je moet met enige regelmaat de BBC-serie ‘Doctor Who’ kijken, wil je deze woorden begrijpen. Wereldwijd doen tienduizenden fans niet anders, reikhalzend werd uitgekeken naar het nieuwe seizoen.

Tijd- en ruimtecontinuüm

De Dokter is een tijd- en ruimtereizende alien van de planeet Gallifrey en beleeft allerlei avonturen met zijn metgezel. Dat is meestal een vrouw die de Dokter tijdens een van zijn avonturen tegenkomt. Het kan soms best eenzaam zijn in het tijd- en ruimtecontinuüm, een maatje is dan geen overbodige luxe.

Het zijn natuurlijk geen snoepreisjes die de Dokter en zijn companion maken: overal waar het duo – soms trio – komt, loert gevaar. Ver in de toekomst dreigt de Nieuwe Aarde te ontploffen, in het verleden wordt Shakespeare bedreigd door buitenaardse heksen. En in het heden hangt zo nu en dan een ruimteschip boven Londen, klaar voor een invasie. De Dokter is een Timelord, een Tijdheer, die na een dodelijke verwonding niet sterft maar regenereert naar een nieuw lichaam. Tot Dokter nummer twaalf waren dat mannen. Aan ‘Broadchurch’-actrice Jodie Whittaker de eer om de dertiende Dokter te vertolken.

Het internet was te klein voor de verontwaardiging die volgde op die aankondiging. Te politiek correct, was de kritiek. Lesbische metgezellen, Aziatische vrouwen aan het roer van een ruimteschip in het jaar 3400, allemaal prima. Maar de Dokter is een man, volgens de hardcore fans. En die zijn er, want de huidige Doctor Who-reeks begon weliswaar in 2005, van 1963 tot 1989 was het ook al een gigantisch succes.

Niet alleen Whittaker is nieuw, de Who-fans moesten ook afscheid nemen van de razend populaire schrijver en producer Steven Moffat, die een paar absolute parels van afleveringen in elkaar heeft gezet. De verhalen zijn altijd slim en origineel, zonder angst om harten te breken, geliefde personages om te brengen en de kijker een morele les te leren. Nu staat Chris Chibnall aan het roer. Ook anders: normaal gesproken verandert óf de Dokter óf de metgezel, zodat er nog iets ouds en vertrouwds achterblijft. Nu is de hele cast nieuw.

Ontzettende nerd

En hoe is het nieuwe seizoen? Whittaker is gevat, scherp en rent rond in haar TARDIS – haar ruimteschip – alsof ze nooit anders heeft gedaan. Ze is grappig, charmant, een beetje gek en een ontzettende nerd, net als haar voorgangers, maar ook net weer een beetje anders. Het is een raadsel waarom er drie metgezellen omdat Whittaker de show, net als haar voorgangers, prima kan dragen met slechts een metgezel.

De afleveringen variëren van over de top sciencefiction met angstaanjagende ruimtemonsters die de tanden van hun slachtoffer dragen als trofee, tot indrukwekkende, deels waargebeurde verhalen, bijvoorbeeld in de aflevering met Rosa Parks in de hoofdrol. Dat de Dokter nu een vrouw is, maakt eigenlijk in geen enkele aflevering uit, behalve in de meest recente waarin het gezelschap afreist naar de 17de eeuw en getuige is van heksenvervolging. Er dreigt een invasie van ‘moddermonsters’. Waar de Dokter de afgelopen seizoenen meestal geen haarbreed in de weg werd gelegd, zegt ze in deze aflevering tegen haar metgezellen (en misschien ook een beetje tegen de critici thuis op de bank): “Als ik nog steeds een kerel was geweest, had ik gewoon mijn ding kunnen doen zonder mezelf te verdedigen en tijd te verspillen.”

Doctor Who is te zien bij de BBC, Amazon Prime en op termijn ook op Netflix.

In de rubriek ‘De Serie’ wordt iedere week een serie besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders. Lees hier eerdere afleveringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden