Recensie

Voor filmmakers is er veel te halen op de boerderij

De vertolking van Pierre door Swann Arlaud is een van de pluspunten, want het is iemand naar wie je blijft kijken, terwijl bij Pierre de wanhoop groeit en het steeds moeilijker wordt de waarheid te verbergen.Beeld RV

Petit Paysan
Regie Hubert Charuel
Met Swann Arlaud, Sara Giraudeau, Isabelle Candelier
★☆

Het is een gruwel waar de meeste mensen liever niet over nadenken: je hele veestapel geruimd zien worden om verdere verspreiding van een ziekte te voorkomen. Ook niet omdat het boerenbedrijf het decor is van een ingewikkelde maatschappelijke en ideologische discussie die raakt aan de bio-industrie, ons eetpatroon, melk- en mestquota en de invloed van de Europese Unie. Te ingewikkeld voor veel mensen. Voor boeren zelf komen daar nog alle emoties bij over het verlies van de dieren en onzekerheid over de toekomst.

Tegen die achtergrond debuteert de Franse filmmaker Hubert Charuel met wat je welwillend een thriller zou kunnen noemen, al komt dat thrillerelement nooit echt van de grond. Charuel komt zelf uit een boerengezin en maakte de film op het bedrijf van zijn ouders.

Kleinschalig en met liefde

Hoofdpersoon is Pierre, een dertiger met een bescheiden boerenbedrijf. Dat is een bewuste keuze. Hij houdt van zijn dieren en wil geen megastal met melkrobots. Hij wil laten zien dat het ook kleinschalig en met liefde kan. Liefde voor het land en liefde voor de dieren.

Wanneer de eerste symptomen van een fictieve besmetting met een vleesetende bacterie zich voordoen bij een van zijn koeien, ziet Pierre zich geplaatst voor een verschrikkelijk dilemma: proberen de situatie onder controle te houden en doen alsof er niets aan de hand is of rapporteren, wat vrijwel zeker het einde van zijn bedrijf betekent.

De vertolking van Pierre door Swann Arlaud is een van de pluspunten, want het is iemand naar wie je blijft kijken, terwijl bij Pierre de wanhoop groeit en het steeds moeilijker wordt de waarheid te verbergen.

Komische noot

Het probleem is dat de film visueel in de eerste helft weinig te bieden heeft, waardoor je de spanning nauwelijks voelt. In de tweede helft komt er opeens een komische noot bij in de vorm van de YouTube-video's van een Waalse boer, gespeeld door Bouli Lanners, die zich online beklaagt over zijn geruimde bedrijf en het gebrek aan compensatie daarvoor. Die toonwisseling tussen thriller en komedie werkt onvoldoende, waardoor ook niet echt duidelijk wordt wat de regisseur wilde met de film.

Er is voor filmmakers veel te halen op de boerderij, zoals Charuel in interviews ook benadrukt, maar alleen met een heldere visuele stijl. Anders wordt het saai.

Pierre gaat tot het uiterste om zijn koeien te redden.Beeld RV

Lees hier meer filmrecensies

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden