Boekrecensie

Voor de nieuwste thriller van de IJslandse Yrsa Sigurdardottir moet je een sterke maag hebben

Fragment omslag ‘DNA’ Beeld TR BEELD
Fragment omslag ‘DNA’Beeld TR BEELD

‘DNA’ van de IJslandse Yrsa Sigurdardottir is loeispannend én heeft humor.

Monique de Heer

De moorden die in winters Reykjavik worden gepleegd zijn extreem wreed en uit de categorie ‘hoe komt iemand er op?’. De buren van Elísa krijgen pas door dat er iets mis is als ze de twee jonge zoontjes van de jonge moeder in hun pyjama door de straat zien lopen. De kinderen zaten opgesloten en zijn via het raam naar buiten gegaan. Hun vader is op zakenreis. Hun moeder ligt vermoord in bed. Onder het bed ligt hun zusje van zeven. Ze heeft het niet gezien maar wel gehoord hoe de moordenaar een stofzuigerslang door de keel van haar moeder duwde.

Het meisje komt onder de hoede van Freyja een psycholoog van het kindertehuis die mag proberen zoveel mogelijk informatie uit het zwaar getraumatiseerde kind te krijgen. Freyja zit het allemaal niet mee. Het is uit met haar vriend. Ze woont in het huis van haar broer die in de gevangenis zit en moet dat huis delen met zijn grote hond die een hekel aan haar heeft. Een one-night-stand loopt onaangenaam af. De man verdwijnt voordat ze wakker is en laat zelfs geen briefje na. Hoe durft hij?

Krultang

Als ze op het politiebureau met het meisje zit te wachten komt deze Huldar binnen. Rechercheur Huldar schaamt zich kapot voor zijn gedrag en vindt Freyja ook nog leuk dus dat blijft het hele boek door fijn broeien.

Er wordt nog een vrouw vermoord, nu met een krultang. Er zijn weinig mensen in IJsland te vinden die zo weinig met elkaar te maken hebben als deze twee vrouwen en het meisje doet alleen raadselachtige uitspraken, dat schiet niet op.

Omslag ‘DNA’ Beeld TR BEELD
Omslag ‘DNA’Beeld TR BEELD

In een veel slechtere buurt van Reykjavik worstelt scheikundestudent Karl ondertussen met het leven. Enige vreugde beleeft hij aan zendapparatuur waarmee hij luistert naar uitzendingen van kortegolfstations. Weinig opwindend, tot op een avond een vrouwenstem nummers begint op te noemen. Karl herkent zijn eigen persoonsnummer, en later ook dat van de vermoorde Elisa. Een telefoontje naar de politie haalt weinig uit want de mededeling dat er ‘berichten via radio-uitzendingen binnenkomen’ wordt niet serieus genomen. Tot gaat opvallen dat Karl wel erg veel weet.

Sigurdardottir vertelt een angstaanjagend, loeispannend verhaal maar doet dit wel met de broodnodige humor. De hoofdpersonen worstelen met relaties, de kou en oververmoeidheid. Van de ontknoping had ik wel iets meer verwacht. Die is jammer genoeg minder origineel.

Oordeel: Angstaanjagendloeispannend met humor.

Yrsa Sigurdardottir
DNA
Cargo; 47 blz. € 17,50

In ons dossier boekrecensies vindt u een overzicht van de besprekingen van pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden