Scène uit ‘Volkstuin Complex’ met in het midden, in het rood, Ricky Koole.

RecensieTheater

‘Volkstuin Complex’ is een vrolijke aanklacht tegen zweverigheid

Scène uit ‘Volkstuin Complex’ met in het midden, in het rood, Ricky Koole.Beeld Raymond van Olphen

Volkstuin Complex
Bos Theaterproducties
★★★★

Bianca Bartels

Zingende bloemkolen, dansende aubergines en zonnebloemen. Een toneel dat steeds voller staat met almaar grotere tuinkabouters. En een grote houten hakbijl die vanaf de eerste scène dreigend in een hoek klaarstaat opdat we weten dat dit blijspel, dat zich op een volkstuincomplex afspeelt, een bloederig einde zal kennen.

De voorstelling Volkstuin Complex van Jibbe Willems (script) en Marije Gubbels (regie) gaat over sociaal ongemak tussen eenzame, treurige types, en heeft de frisse energie, vormgeving en overzichtelijkheid van een goede jeugdtheatervoorstelling. Maar Willems’ teksten zijn wel degelijk voor volwassenen. Hij laat de stadse, natuur hatende schrijfster Miranda (Ricky Koole) afdalen naar een volkstuincomplex waar zij haar ‘extreem gewelddadige thriller met feministische humor’ wil voltooien.

Miranda worstelt met een writersblock, interrumperende volkstuinbewoners, haar bemoeizuchtige moeder, een tekst-eisende uitgeefster en een geld-eisende boekhouder. Ondertussen vertelt Miranda het publiek wat ze schrijft – wat deels gelijk opgaat met wat ze meemaakt in de beklemmende minimaatschappij van het complex. En dan is er nog een - onopgelost - verhaallijntje met illegale asbestlozingen

Bejaarden die hun seksleven (her)ontdekken

Willems’ teksten hebben een hoge grapdichtheid. Hij schetst de huidige tijdgeest perfect, waarin zweverige yogi, terroriserende regeltjesfanaten, bejaarden die hun seksleven (her)ontdekken, en schrijvers met een vaag idee – maar met een grote zucht naar bekendheid – hoofdrollen spelen. Het wemelt van uitspraken als ‘Juist in de leegte kan iets ontstaan’ en: ‘Je bent aan het overleven, je moet weer gaan léven’.

Eén personage probeert alles op te lossen met een knuffel en er wordt geleerd om met het lichaam in plaats van met het hoofd te leven. Het is een aanklacht-met-een-knipoog tegen zweverigheid, waarbij we Miranda zien worstelen met passief agressief gedrag van anderen, wat tot pijnlijke – en voor het publiek grappige – confrontaties leidt. Ze kan haar grenzen niet aangeven en komt steeds verder klem te zitten, tot het fatale einde.

Volkstuin Complex is een vrolijke aanklacht; niet zo scherp dat het nieuwe inzichten geeft, en ook niet heel vernieuwend, maar wel zeer vermakelijk. Dat komt ook door de vlotte regie van Gubbels, het goede spel van de cast – naast Koole ook Rop Verheijen, Daniel Cornelissen en Tina de Bruin die de rol afwisselt met Rian Gerritsen. Bovendien liggen de muziek en liedteksten van Jan en Keez Groenteman, die gitaar, toetsen, slagwerk en accordeon spelen, prettig in het gehoor en zorgen ze als achtergrondgeluid ook, waar nodig, voor suspense.

Tournee t/m 10 juli 2022 bostheaterproducties.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden