Henny Huisman  Beeld William Rutten
Henny HuismanBeeld William Rutten

TipZien horen volgen doen

Vol trots leidt Huisman u langs zijn relikwieën, van het hok van paard Snuitje tot zijn oude drumstel

Showmaster Henny Huisman bewaarde het hok van zijn paard Snuitje en de winkel uit de Mini-playbackshow. Ze staan nu in het museum.

Nienke Schipper

Hij is een verzamelaar, vertelde Henny Huisman ooit in een ­interview met deze krant. Kostuums, het decor van het beroemde winkeltje uit de ­Mini-Playbackshow, gouden platen, Televizierringen, krantenknipsels en foto’s met ­beroemdheden als Madonna en Michael Jackson. Alles bewaarde hij op zijn zolder. Ook het drumstel uit de tijd dat hij nog in de band Lucifer zat, stond ergens in een hoekje te verstoffen. “Het zou zo leuk zijn als dat ooit in een museum ­tentoongesteld zou worden”, mijmerde hij.

Vanaf 19 maart komt Huismans droom uit en zijn de relikwieën te zien in Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn. Zelfs de stal van zijn paard Snuitje en het antwoord op een van zijn sollicitatiebrieven, waarin stond dat zijn ideeën niet levensvatbaar zijn.

Voorloper van The Voice of Holland

In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw was Huisman een fenomeen op de Nederlandse televisie. Zijn Soundmixshow was de voorloper van talentenjachten als The Voice of Holland en hij trok gemakkelijk 6 miljoen kijkers op een avond. Cijfers waar programmamakers nu slechts van kunnen dromen. Daarom verdient Huisman een eigen tentoonstelling in een echt museum, zegt museumdirecteur Hans Stuijfbergen. “Zijn programma’s waren spraakmakend.”

Huisman is trots op zijn tentoonstelling en sprak zelf de audiotour in. Zo geeft hij de bezoekers een bijna persoonlijke rondleiding door zijn carrière.

De Henny Huisman Show is vanaf 19 maart t/m 30 oktober te zien in Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn. Museumhoorn.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden