Tabblad

Vlogger in opspraak voor grap in Japans 'zelfmoordbos'

Logan Paul heeft ruim 15 miljoen volgers op zijn Youtube-kanaal. Beeld REUTERS
Logan Paul heeft ruim 15 miljoen volgers op zijn Youtube-kanaal.Beeld REUTERS

Wie volgen we deze week op social media? Youtuber Logan Paul die zijn excuses moest aanbieden nadat hij in een video grapte over een Japanse man die zich had opgehangen in een bos.

Gabriella Codonesu

De 22-jarige vlogger Logan Paul is met zijn 15 miljoen volgers geen onbekende naam in vlogland, maar deze week keerden zijn volgers zich tegen hem toen hij een video online zette die hij had gefilmd in het Japanse Aokigahara bos, het beruchte 'zelfmoordbos' in Japan. Op die plek hebben zich door de jaren heen honderden mensen van het leven beroofd.

Paul wilde in zijn video naar eigen zeggen uitzoeken of de geruchten kloppen dat het in het bos zou spoken. Maar wanneer de vlogger en zijn vrienden het bos betreden, valt hun oog op een man die zichzelf heeft opgehangen aan een boom. Ze besluiten hem te filmen. “Pardon ben je echt dood?”, vraagt hij in de video. En later: “Ben je ons aan het fucken?”

Als zijn vrienden in de gaten krijgen dat de man echt dood is, beginnen ze zichtbaar ongemakkelijk te worden. Dan vraagt Paul grappend: “Hoezo, heb je nog nooit naast een lijk gestaan?’ waarna hij begint te lachen. “We gingen hier voor de grap heen, waarom werd het ineens zo echt?”

De tekst gaat verder onder de tweet.

Geen grap

Zijn gedrag kwam hem deze week op felle kritiek te staan. Zo zei de populaire vlogger Pewdiepie, zelf bekend om zijn grove grappen, dat Paul veel te ver was gegaan. Saillant detail: Pewdiepie raakte vorig jaar zelf nog in opspraak omdat hij mensen in India had betaald een bord op te houden met de tekst 'Dood aan alle Joden'. Dat kostte hem zijn lucratieve contract met Disney.

Ook Hollywoodacteurs gingen zich er al snel mee bemoeien. “Ik walg van je. Ik kan niet geloven dat zoveel jonge mensen tegen jou opkijken. Zelfmoord is geen grap”, schreef Breaking Bad-acteur Aaron Paul op Twitter.
“Je maakt mensen hiermee niet bewust van een probleem, maar maakt de situatie gewoon belachelijk. Je verdient je eigen succes niet”, zei actrice Sophie Turner, bekend van Game of Thrones.

Na alle ophef zag Paul zich genoodzaakt zijn video te verwijderen en een vlogpauze in te lassen. “Ik had de video nooit online mogen zetten”, zei hij deze week op zijn Youtube-kanaal. Hoe lang zijn pauze duurt, laat hij niet weten. Hij zei simpelweg dat hij wat tijd gaat nemen “om na te denken.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden