Opinie

Vlak voor het einde begint iemand te huilen

In de Verkadefabriek in Den Bosch gaat vanavond de toneelbewerking van Jan Siebelinks bestseller ’Knielen op een bed violen’ in première.

Haroon Ali

Acteur Cees Geel rekt en strekt zich op het podium, terwijl medespeler Wendell Jaspers een stukje tekst duidelijk articulerend herhaalt. Gisteravond was in Sassenheim de een na laatste try-out van ’Knielen op een bed violen’. „Nog vier minuten voordat de zaal open gaat”, roept regisseuse Madeleine Matzer. De acteurs lopen rondjes op het podium, terwijl het licht van theater ’t Onderdak wordt gedimd tot een blauwe gloed.

Geel vertolkt in het stuk de rol van tuinder Hans Sievez, die zich bekeert tot het orthodoxe christendom. Regisseuse Matzer: „Het innerlijke conflict van Hans staat centraal: de strijd tussen hemel en aarde. De liefde voor zijn vrouw Margje, maar ook zijn liefde voor het hogere.” Deze essentie uit het boek heeft Matzer in het stuk behouden.

Van Siebelinks semi-autobiografische boek zijn ruim 400.000 exemplaren verkocht. „Het is voor veel mensen een erg belangrijk verhaal”, zegt Matzer. „Het is wel een grote verantwoordelijkheid om zo’n mooi boek te bewerken.”

Het kostte haar overigens weinig moeite om toestemming van Siebelink te krijgen voor de toneelbewerking van zijn boek. Matzer: „Het viel reuze mee. Ik moest hem een brief schrijven en uitleggen waarom de rechten bij mij in goede handen zouden zijn.”

Tijdens de voorbereidingen van het stuk – op 30 augustus 2007 – overleed de oorspronkelijke hoofdrolspeler Roef Ragas plotseling op 42-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

Matzer: „Het overlijden van Roef was een tragedie. Het was zo’n groot verlies, dat we een paar weken goed van slag zijn geweest. Ik wilde daarna alleen verder met de productie als we een acteur konden vinden die we bij de eerste casting over het hoofd hadden gezien. Cees Geel speelt de rol nu prachtig.”

Er zitten veel lezers van het boek in de zaal. Een aantal fluistert ’oh ja’ bij herkenbare scènes en één vrouw begint een kwartier voor het einde al zachtjes te snikken. In ’Knielen op een bed violen’ speelt elke acteur – op Geel na – meerdere rollen. Wendell Jaspers speelt er zelfs drie: Sievez’ moeder, de hospita in Den Haag en zijn vrouw Margje. Jaspers: „Ik ben niet de Margje uit het boek en door de wisseling van rollen benadrukken we dat. De scène is belangrijker dan de acteurs die het spelen. De lezers hebben toch een bepaald beeld van de personages. Het is voor mij meer een vertelling dan een rol.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden