Vlaamse choreografe wil verbod op clip Beyoncé

De bekende Vlaamse choreografe Anne Teresa de Keersmaeker eist een wereldwijd verbod op de verspreiding van de nieuwe videoclip van de Amerikaanse popzangers Beyoncé. De in de clip van het nummer 'Countdown' getoonde dans door de zangeres en een groep danseressen is een bijna exacte kopie van het ballet 'Rosas danst Rosas', waarmee De Keersmaeker in 1984 wereldfaam verwierf. Zelfs het decor vertoont een sprekende gelijkenis.

Redactie

Haar advocaten hebben Sony Music USA, de platenmaatschappij van Beyoncé Knowles, deze week in een brief gevraagd de plagiërende clip te stoppen, zo meldt de krant Het Laatste Nieuws vandaag. Er wordt geen schadevergoeding geëist.

Beyoncé gaf het plagiaat toe in een persbericht, waarin ze stelde dat de clip heel wat referenties bevat, onder andere ook aan het ballet 'Rosas danst Rosas'. De steenrijke echtgenote van rapper Jay-Z voegde eraan toe dat De Keersmaeker blij mocht zijn met de gedroomde reclame, want 'Countdown' telt al meer dan twee miljoen hits op het internet.

In de fax naar Sony Music wordt volgens Het Laatste Nieuws geen verzoek gedaan om een schadeclaim, maar wordt met onmiddellijke ingang de stopzetting van de wereldwijde verspreiding van de clip geëist. Het lijkt er sterk op dat De Keersmaeker aanstuurt op een monsterproces, als er geen aanvaardbare regeling getroffen kan worden. Want de verspreiding nu nog stilleggen in het internettijdperk is zo goed als onmogelijk.

De fax is dus gericht aan de platenmaatschappij en niet persoonlijk aan Beyoncé. Het vermogen van de superster wordt geschat op 200 miljoen euro. Samen met haar man Jay-Z loopt dat op tot 600 miljoen euro. Het is niet uitgesloten dat De Keersmaeker op het einde van de rit een flinke schadevergoeding kan opstrijken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden