Review

Virtuele satire over oorlog

Aan de vooravond van de dreigende oorlog met Irak heeft het internet-magazine 'StripSter' het themanummer 'War on Terror' (oorlog tegen het terrorisme) uitgebracht. De internetpagina wil ruimte bieden aan nieuwe Nederlandstalige strips en voor themaweken met een actueel onderwerp.

Grieteke Meerman

Vorig jaar vond 'StripSter' met het themanummer 'Halleluja' inspiratie in religie en spiritualiteit. Dit keer gooien amateurstriptekenaars en bekende cartoonisten als Albo Helm, Farida Laan, Jesse van Muylwijck en Jeroen Steenhouwer het over de boeg van anti-oorlogsgevoelens.

En die zitten diep. De strips tonen op een sarcastische manier Bush, Blair en Saddam als buitenaardse wezens, en hoe de wereld van 2005 een kille begraafplaats is geworden. Het is duidelijk dat de tekenaars zich aan de kant van de vredesdemonstranten bevinden. Hoofdredacteur Henk Schouten zegt geen selectie of censuur toe te passen op de strips die voor het grootste deel nog niet eerder gepubliceerd zijn. ,,Alle strips die we binnen krijgen, zetten we op de pagina.'' En die nemen een oorlog op de hak.

Striptekenaar en medewerker Johan van Zanten had een bijdrage van oorlogsvoorstanders wel verfrissend gevonden. ,,De inhoud van dit themanummer bevestigt de linksige sfeer onder striptekenaars'', zegt Van Zanten. ,,Ik vind de nuance belangrijk. Hoewel ik in de kern tegenstander van een oorlog ben, wil ik niet als fundamentalistische anti-oorlogsdemonstrant overkomen. Mijn strips zijn geen preken. Liever verbeeld ik twijfel.''

Schouten, die het thema bedacht, riep striptekenend Nederland in een e-mail op aan het nummer mee te werken. De anti-oorlogsgevoelens die Schouten daarin liet doorschemeren, konden een verklaring zijn voor de afwezigheid van bijdragen van oorlogsvoorstanders. Maar kijkend naar de vele inzendingen is deze editie een succes. Schouten denkt zelfs aan een papieren versie van het virtuele themanummer. ,,Vroeger was alleen de vraag hoe we de edities vol moesten krijgen'', zegt hij. Dit nummer en de komende editie die nog deze week uitkomt met opnieuw vijftig strips, bewijzen dat het stripmagazine niet om kopij verlegen zit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden