Review

Vioolconcours levert stralende winnares op

DEN HAAG - Ons land barst van jong muziektalent. De verschillende muziekconcoursen voor jeugdige musici leveren steeds weer het bewijs dat door muziekleraren en docenten bij de begeleiding van die aankomende musici uitstekend werk wordt geleverd. Ook het vijfde Davina van Wely vioolconcours presenteerde tijdens de finale zaterdagmiddag in het Koninklijk Conservatorium vier violisten van formaat.

Adriaan Hager

Over de jury-uitslag kan geen verschil van mening bestaan. De eerste prijs, de Davina van Welyprijs, werd onder voorzitterschap van Jan Zekveld toegekend aan de zestienjarige Birthe Blom, leerlinge van Jan Repko. Aan die eerste prijs is een geldbedrag van drieduizend gulden verbonden. De tweede prijs ging naar Sanne Hunfeld (17), de derde prijs naar Lisanne Soeterbroek (14) en de vierde prijs was voor Carel den Hertog (16).

Carel won ook de VSB-prijs die hem werd toegekend omdat hij de beste uitvoering gaf van het verplichte werk: 'Sei Pezzi' (zes stukken), speciaal voor dit concours gecomponeerd door Jan van Vlijmen. Bovendien mag hij gedurende een aantal jaren een viool bespelen die in 1738 werd gebouwd door de Italiaanse vioolbouwer Carlo Sardini.

Al die prijzen werden uitgereikt onder het toeziend oog van zowel prins Claus als van mevrouw Van Wely; zij maakte ook dit jaar deel uit maakte van de jury.

Het werk dat op de finale gespeeld moest worden was nu eens geen halsbrekend vioolconcert maar het uit 1878 stammende driedelige 'Souvenir d'un lieu cher' van Tsjaikowski. Oorspronkelijk een werk voor viool en piano maar voor deze gelegenheid door Alexandru Lascae bewerkt voor kamerorkest. Hij dirigeerde zaterdagmiddag het Atheneum Kamerorkest dat onvermoeid de vier finalisten begeleidde.

Vier maal dezelfde compositie en toch vier maal een totaal verschillende uitvoering. Eerste-prijswinnares Birthe Blom, gekleed als een moderne 'dame aux camelias', had het Tsjaikovski-werk niet alleen perfect in de vingers, zij durfde ook het accent te leggen op de charme en de melancholie waaraan deze compositie zo rijk is. Birthe Blom produceerde een juweel van een toon, dwong tot luisteren en bewees overtuigend dat zij een belofte voor de toekomst is.

Sanne Hunfeld demonstreerde een fraaie streek, ontwikkelde in de langzame delen een prachtig vloeiende lijn en speelde het Scherzo met vaart en allure. Lisanne Soeterbroek onderstreepte op muzikale wijze de intimiteit van het werk, Carel den Hertog belichtte deze Tsjaikowski breed, weloverwogen en uitermate beheerst.

Birthe Blom zal op 19 december a.s. in de Rotterdamse Doelen deelnemen aan het concert 'Jong Talent in Concert', een laureatenconcert georganiseerd door de Stichting Jong Muziektalent Nederland.

Een internationale jury zal bij die gelegenheid de hoofdprijs groot tienduizend gulden, toekennen aan het talent van het jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden