StraatbeeldEigen stijl

Vintage oorclips en knalkleuren

Hanneke Hemmes (72) is gepensioneerd en woont in Gouda Beeld Sarah Amrani
Hanneke Hemmes (72) is gepensioneerd en woont in GoudaBeeld Sarah Amrani
Roos Menkhorst

Niet toevallig zijn paars en oranje haar lievelingskleuren. Tot iedereen in die kleuren loopt, dan is de lol voor Hanneke Hemmes (72) er wel af. Haar sterke voorkeur voor net even anders dan ‘de rest’ heeft ze al bijna haar leven lang. “Loden jassen waren enorm in de mode toen ik dertien was. Iedereen had een groene. Ik wilde een blauwe. Het was best een risico, maar toen maakte mij dat ook al niks uit.”

Als ze iets over haar stijl kan zeggen, is het wel dat die eigenzinnig is. En duurzaam: veel van haar kleding heeft ze al dertig jaar. Aan het opschonen en uitruimen van haar kast doet ze niet. “Een jasje dat ooit vierhonderd gulden heeft gekost, doe ik niet weg, zeg.” Daarbij, voegt ze nuchter toe: “In de mode komt alles op een gegeven moment toch weer terug.”

null Beeld Sarah Amrani
Beeld Sarah Amrani

Neem haar bril, die is ontzettend retro, lacht ze. Zeker dertig jaar oud. Hemmes gebruikte hem de laatste tijd als reservebril op haar moestuin. Pas was ze op zoek naar een nieuwe bril, tot ze ontdekte dat ze eigenlijk precies hetzelfde model zocht dat ze al had; die oude vlinderbril met grote kras. Ze liet er nieuwe glazen in zetten, en voilà.

Complimentjes

Het draait voor Hemmes vooral om kleuren, die mogen flink knallen en opvallen. Al draagt ze ook best weleens een dag weinig kleur. “Ik heb ook gewoon een zwarte en een bruine jas hoor.”

Haar handelsmerk zijn haar oorclips. “Door de jaren heen heb ik zeker vijftig paar verzameld. Ze stralen iets uit van de jaren zestig. Het zijn vaak echt kunstwerkjes.” Loopt ze op een markt in Berlijn, dan zoekt ze naar ‘clippers’. Groene clips met uitstekende sprieten, grote gouden met glimmers en kristallen.

null Beeld  Sarah Amrani
Beeld Sarah Amrani

Opmerkingen over haar, vaak opvallende, kledingstijl hoort ze eigenlijk maar weinig. “Pas als iets in de mode is krijg ik plotseling complimentjes.” Maar dat maakt haar helemaal niks uit, zegt ze ferm. Al is het soms toch ook best leuk, geeft ze toe. Zoals pas toen een jonge jongen haar op straat aansprak met: ‘Wat heeft u een geweldige oorbellen in!’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden